Oboljelih od COVID-a više od 171 milijun

31.05.2021.

12:53

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik HTV/HRT/D.S.

Testiranje na COVID-19 na stadionu u Guangzhouu

Testiranje na COVID-19 na stadionu u Guangzhouu

Foto: - / REUTERS

Godinu i pol svijet se bori s koronavirusom. Broj oboljelih premašio je 171 milijun, a preminulih 3,5 milijuna. Virus je mutirao, zabilježene su tisuće njegovih varijanti koje i dalje zabrinjavaju znanstvenike i vlade diljem svijeta.

U kineskoj provinciji Guangdong potvrđeno je 20 novih slučaja lokalnog prenošenja bolesti COVID-19. Riječ je o izrazito zaraznom indijskom soju virusa. Uvedene su stroge mjere, među kojima je i djelomično zatvaranje.


- Kako bismo zaustavili širenje virusa, stožer za kontrolu epidemije grada Guangzhoua odlučio je intenzivirati masovno testiranje, rekla je Chen Bin iz zdravstvene komisije grada Guangzhoua.


Nastavlja se i kampanja masovnog cijepljenja u Kini. Dosad je ondje iskorišteno više od 620 milijuna doza cjepiva.


Savezna australska država Victoria prijavila je 11 novih slučajeva lokalnog prenošenja virusa. Njezin glavni grad Melbourne tri je mjeseca bio bez novozaraženih, no zbog novog žarišta prije nekoliko dana uvedena je sedmodnevna stroga karantena.


- Velik je izazov pred nama i imamo razloga za zabrinutost. Otkriveni su slučajevi zaraze u privatnom domu za starije. Ima i primjera gdje mali broj oboljelih zarazi velik broj kontakata, kaže v.d. premijera Victorije Ames Merlino.


A u Rusiji gotovo 10 tisuća slučajeva zaraze dnevno vide kao znatno poboljšanje u odnosu na vrhunac pandemije pa je za darovite studente i učenike u Moskvi organiziran bal. 


Otvorilo ga je 100 mladih parova između 18 i 26 godina. 


Sudionica bala Daniela Feldman istaknula je kako ovakvi događaji diraju srce i stvaraju sjećanja koja traju cijeli život.


Otvaranje se nastavlja i u zemljama Europske unije. Zbog pada broja novih slučajeva zaraze u Njemačkoj, normalan se život vraća na ulice Berlina


Terase pivnica, koje su mjesecima bile zatvorene, ponovno su prepune gostiju.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!