Obrana i energetika teme sastanka australskog i japanskog premijera

22.10.2022.

07:13

Autor: V.K./HRT/Hina

Sastanak australskog i japanskog premijera

Sastanak australskog i japanskog premijera

Foto: Hiro Komae / Pool via REUTERS

Australski premijer Anthony Albanese i njegov japanski kolega Fumio Kishida sastali su se u subotu kako bi, kako se očekuje, razgovarali o obrani i energetici, u trenutku dok Kina pokušava ostvariti veći utjecaj u azijsko-pacifičkoj regiji.

Očekuje se da će na godišnjem sastanku australskih i japanskih čelnika, koji se održava u glavnom gradu Zapadne Australije Perthu, dvojica premijera potpisati sporazum o suradnji na području sigurnosti kojim će se nadograditi dogovor iz 2007. godine, kako bi time reagirali na promijenjene okolnosti u regionalnoj sigurnosti, rekli su dužnosnici dviju zemalja, saveznica SAD-a.

Riječ je o četvrtom sastanku dvojice čelnika otkako je Albanese preuzeo dužnost u svibnju.

Albanese i Kishida trebali bi razgovarati i o klimatskim promjenama, izraziti potporu regionalnoj tranziciji prema potpunom zaustavljanju emisije ugljičnog dioksida, uključujući povećanje ulaganja u čiste tehnologije.

Australija je glavni dobavljač željezne rude, ugljena i plina Japanu, a održavanje sastanka u Perthu, 3700 km udaljenom od australskoga glavnoga grada Canberre, trebalo bi istaknuti važnost Zapadne Australije u opskrbi Japana energentima, uključujući i obnovljive energije. Ta je država i ključan izvor govedine i pšenice za Japan.

Canberra i Tokio nedavno su ojačali sigurnosne veze, reagirajući na vojno jačanje Kine u regiji. U svibnju su se Kishida i Albanese obvezali na suradnju u postizanju nove bilateralne deklaracije o suradnji u sigurnosnim pitanjima.

Prethodna zajednička deklaracija naglasila je sigurnosnu suradnju na područjima poput borbe protiv terorizma te sjevernokorejskoga raketnog i nuklearnog programa. Dvije su zemlje 2014. podignule sve odnose na razinu "posebnoga strateškog partnerstva".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!