Obrana Stanišića i Simatovića uložila žalbe

24.01.2023.

16:49

Autor: Hina/E.P.C.

Odvjetnici Stanišića i Simatovića uložili žalbu

Odvjetnici Stanišića i Simatovića uložili žalbu

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Jovica Stanišić i Franko Simatović Frenki, bivši čelnici srbijanske Službe državne sigurnosti (SDB), osuđeni  na po 12 godina zatvora pred sudom u Den Haagu za ratne zločine počinjene nad Hrvatima i Bošnjacima u BiH od 1991. do 1995., uložili su žalbu u prizivnom postupku, objavili su njihovi odvjetnici. 

Presuda u ponovljenom suđenju, donesena 2021., Stanišića i Simatovića tereti za sudjelovanje u progonu, ubojstvima, prisilnom premještanju i deportaciji Hrvata i Bošnjaka u Bosanskom Šamcu, nakon što su oslobođeni prvostupanjskom presudom, izrečenom 2013.


Stanišića i Simatovića srbijanske su vlasti uhitile tijekom operacije Sablja, pokrenute nakon ubojstva tadašnjeg premijera Zorana Đinđića 2003. te su  obojica te godine predana Haškom tužiteljstvu.


Jovica Stanišić i Franko Simatović zvani Frenki su, nakon ukidanja oslobađajuće presude, ponovno izvedeni pred sud u srpnju 2017. zbog optužbi za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima tijekom ratova u Hrvatskoj i BiH devedesetih godina prošlog stoljeća.


U završnim riječima ponovljenog postupka 2017., Tužiteljstvo je za obojicu zatražilo doživotni zatvor, a obrana potvrdu oslobađajuće presude iz 2013.


Obrazlažući novu Stanišićevu žalbu, njegov odvjetnik Wayne Jordash ustvrdio je da se prvostupanjskom presudom Stanišića proglasilo krivim za pomaganje i podržavanje zločina koje su u Bosanskom Šamcu počinile Crvene beretke, na temelju "pogrešno primijenjenih pravnih standarda".


Odvjetnik Jordasn tvrdi da bi za pravomoćnu osudu zbog pomaganja i podržavanje zločina moralo biti dokazano da je Stanišić znao kako će obuka Crvenih bertki koja je u Srbiji provođena u kampu SDB-a rezultirati konkretnim zločinima u Bosanskom Šamcu, ali da sud to nije dokazao, izvijestila je iz Den Haaga srbijanska agencija Beta.


Drugi odvjetnik Joe Holmes ocijenio je u obrazloženju žalbe da je kazna od 12 godina zatvora  pretjerana, te ustvrdio da raspravno vijeće nije uzelo u obzir olakotne okolnosti.


Holmes je ukazao na činjenicu da proces Stanišiću i Simatoviću traje već skoro dva desetljeća, ocijenivši kako to "trebalo šokirati savjest" svih sudionika.


Kao olakotnu okolnost Holmes je naveo da Stanišić nije ni naredio tu obuku, niti je u njoj sudjelovao te da je njegova odgovornost, kako je kazao,  izvedena iz njegovog položaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!