Obrana tvrdi da Thaci nije kontrolirao gerilce OVK-a

04.04.2023.

13:12

Autor: Hina/HRT/A.S.

Hashim Thaci

Hashim Thaci

Foto: Pool / Reuters

Odvjetnici bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thacija rekli su da on nije kontrolirao Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK) u vrijeme kada su se dogodili ratni zločini za koje ga se optužuje i ustvrdili da su ti zločini bili posljedica nekontrolirane lokalne aktivnosti.

Thaci i trojica suoptuženika optuženi su po 10 točaka optužnice za progon, ubojstva, mučenja i prisilne nestanke ljudi tijekom i nedugo nakon pobune 1998.-1999. koja je dovela do proglašenja neovisnosti Kosova od Srbije.

Thaci je u utorak rekao pred posebnim sudom za ratne zločine da osjeća tugu i bol za sve žrtve sukoba na Kosovu 1998-99.

- Hashim Thaci nije kontrolirao OVK, zapovjednici zona jesu, rekao je odvjetnik Gregory Kehoe drugoga dana Thacijeva suđenja na posebnom sudu u Den Haagu.

Nasilna kampanja protiv političkih protivnika

Tužitelji su u ponedjeljak rekli da su optuženici vodili nasilnu kampanju protiv političkih protivnika te manjinskih etničkih Srba i Roma kako bi stekli potpunu kontrolu.

Stotine njihovih žrtava bile su smještene u zatvorima širom Kosova u strašnim uvjetima, a 102 je ubijeno, po optužnici. Većina žrtava bili su Albanci.

Po obrani, Thaci ne niječe da su zločine počinili Albanci.

- Ali ne priznaje da su zločini počinjeni kao politika vodstva kako tvrdi tužiteljstvo, rekao je Kehoe.

Obrana tvrdi da Thaci, osim što nije imao kontrolu nad OVK-om, nije imao ni motiva da počini ratne zločine jer je znao da će izgubiti potporu Zapada, osobito SAD-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!