23:36 / 04.02.2018.

Autor: HRT

Obuljen Koržinek i Bogdanović o nominaciji Bokeljske mornarice za UNESCO-ov popis

-

-

Foto: - / -

Hrvatska želi da nominacija za upis Tripundanskih svečanosti i Kola na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva bude zajednička nominacija Hrvatske i Crne Gore.
Crnogorski i hrvatski ministri kulture Aleksandar Bogdanović i Nina Obuljen Koržinek razgovarali su u Kotoru o spornoj kandidaturi Crne Gore za uvrštenje Bokeljske mornarice na UNESCO-ov popis kulturne baštine bez navođenja da se radi o baštini hrvatskog naroda. Bogdanović je rekao da ta hrvatska kulturna vrijednost pripada svim građanima Crne Gore.

Crna Gora je pokrenula nominaciju Bokeljske mornarice i Kola svetog Tripuna za UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva bez navođenja kulta Svetog Tripuna i hrvatskog naroda koji je stvarao i do danas je baštinik nasljeđa Bokeljske mornarice.

Bogdanović je istaknuo kako je Bokeljska mornarica kulturna vrijednosti koja pripada svim građanima Crne Gore i s kojima svako ima pravo da se identificira, navedeno je u priopćenju crnogorskog ministarstva kulture nakon sastanka s ministricom Obuljen Koržinek. Ministri su se suglasili da će o ovom pitanju stručnjaci dviju zemalja u narednim danima intenzivno surađivati kako bi pokušali da u direktnoj komunikaciji izbjegnu sve eventualne nesporazume i otvorena pitanja, ističe se u priopćenju.

Hrvatska želi da nominacija za upis Tripundanskih svečanosti i Kola na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva bude zajednička nominacija Hrvatske i Crne Gore.

Ministri su razgovarali i o zajedničkim projektima dviju država koji se realiziraju i onim koji u narednom periodu mogu ojačati i unaprijediti suradnju.

Obuljen Koržinek je istakla kako je Hrvatska zainteresirana da zajedno s Crnom Gorom aplicira kod fondova EU u oblastima suvremenog stvaralaštva i kulturne baštine, priopćeno je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!