Obustavljen proces izdavanja dozvole za Sjeverni tok 2

16.11.2021.

13:54

Autor: V.G./Hina/HRT

Sjeverni tok 2

Sjeverni tok 2

Foto: Anton Vaganov / REUTERS

Njemačka agencija za mrežne djelatnosti privremeno je u utorak obustavila proces izdavanja dozvole za puštanje u promet plinovoda Sjeverni tok 2 tražeći da se tvrtka koja upravlja projektom organizira prema njemačkim zakonima.

Savezna agencija za mrežne djelatnosti je nakon provjere spisa došla do zaključka da je dozvola za puštanje u rad plinovoda Sjeverni tok 2 moguće samo ako forma tvrtke koja upravlja plinovodom bude odgovarala njemačkim zakonima, stoji u priopćenju državne agencije.

Prema smjernicama Europske unije o distribuciji plina, tvrtka koja upravlja plinovodom mora u dovoljnoj mjeri biti odvojena od tvrtke koja dostavlja plin.

Nord stream 2 AG sa sjedištem u Švicarskoj je najavila osnivanje tvrtke kćerke u Njemačkoj koja bi bila zadužena za upravljanje dijelom plinovoda na području ove zemlje.

Plinovod je zajednički projekt ruske energetske tvrtke Gazprom, koja posjeduje 50 posto vlasništva te konzorcija europskih energetskih kompanije među kojima su i Shell i OMV.

Kako je priopćeno, toliko dugo dok bude trajao proces prebacivanja ingerencija na tvrtku kćerku, Savezna agencija za mrežne djelatnosti obustavlja proces izdavanja dozvole za pogon plinovoda Sjeverni tok 2.

Nakon što bi njemačka agencija izdala dozvolu za uporabu, sličnu dozvolu mora izdati i Europska komisija što bi moglo potrajati daljnja dva mjeseca.

Plinovod je od njemačkih vlasti u saveznoj pokrajini Mecklenburg Zapadno Pomorje, gdje se 1230 kilometara dug plinovod spaja na njemačku mrežu, već dobio tehničku dozvolu.

Njemačko ministarstvo gospodarstva je pozdravilo odluku Savezne agencije za regulaciju mrežnih djelatnosti naglašavajući da se radi o regulatornim pitanjima koje se trebaju primijeniti i u slučaju plinovoda Sjeverni tok 2.

Posljednjih tjedana su se pojavile špekulacije oko smanjene dostave plina u Njemačku i Europu a neki analitičar tvrde da se radi o pritisku Moskve da se što prije izda dozvola za rad plinovodu Sjeverni tok 2.

Protiv ovog projekta je došlo i do sukoba između SAD-a i EU-a. Američki predsjednik Donald Trump je prijetio sankcijama tvrtkama koje budu sudjelovale u radu na plinovodu te je otvoreno zagovarao da se EU pojačano okrene uvozu ukapljenog plina iz SAD-a.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!