16:59 / 25.02.2022.

Autor: Hina/A.P.C.

Očekuje se Vučićeva izjava o napadu na Ukrajinu

Čeka se Vučićeva izjava o ruskom napadu

Čeka se Vučićeva izjava o ruskom napadu

Foto: Milos Tesic / Pixsell

Dok se iščekuje stajalište službenog Beograda o ruskoj invaziji na Ukrajinu, beogradski tisak tvrdi kako je Srbija odbila prijedlog EU-a da podrži teritorijalni integritet Ukrajine. Premijerka Ana Brnabić to je nazvala "brutalnom laži", a u javnosti dominira stajalište da Rusiji ne treba uvoditi sankcije. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić još se nije izjasnio. 


Portal Nova.rs objavio je da su članovi vlade u četvrtak na sjednici, kojoj je nazočio i predsjednik Aleksandar Vučić, odlučili da neće prihvatiti prijedlog Europske unije da Srbija osudi ugrožavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i da pozove na poštivanje međunarodnog prava. Taj portal tvrdi kako to stajalište imalo većinsku potporu na sjednici srbijanske vlade.


Premijerka Ana Brnabić reagirala je na društvenim mrežama ocjenom da je riječ o "brutalnoj laži".


- Ovo je najjadnija i najbjednija laž tajkunskih medija. Brutalna laž. Istovremeno, plasirajući ovakve laži, izravno ugrožavate vitalne interese Republike Srbije - i vi, i oni koji vam ovakve stvari plasiraju. Neka ostane zabilježeno", napisala je Brnabić na Twitteru.

Najavljeno Vučićevo obraćanje  


Potpredsjednica srbijanske vlade Zorana Mihajlović ocijenila je danas da se, u teškoj situaciji u kojoj se Srbija nalazi nakon oružanog sukoba u Ukrajini, predsjednik Aleksandar Vučić ponaša kao državnik, mudro i odgovorno, jer ima najveću odgovornost.

Zorana Mihajlović, koja je i ministrica rudarstva i energetike, ustvrdila je da "nikakav prijedlog predsjednik Srbije na jučerašnjoj sjednici vlade nije ni odbio, ni prihvatio".  Istaknula je da Vučić "za razliku od političara koji ne odlučuju o sudbini zemlje, na najbolji način štiti interese države i njezinih građana".


Vučic je u srijedu, poslije posjeta Madridu, dan uoči početka ruskog napada na Ukrajinu, najavio da ce Srbija svoje stajalište o ukrajinskoj krizi priopćiti u idućih 48 sati, te da će ono biti "principijelno kao i do sada, utemeljeno na poštovanju međunarodnog prava".


Danas je Vučić, otvarajući tvornicu kompanije Nestle, izbjegao komentirati situaciju u Ukrajini.


Obraćanje srbijanskog šefa države u povodu napada Rusije na Ukrajinu i međunarodne krize najavljeno je za večeras, nakon što se još jednom sastane Vijeće za nacionalnu sigurnost.


U javnosti prevladava stajalište da službeni Beograd zbog nacionalnih i gospodarskih interesa ne treba uvoditi sankcije Rusiji, a sve su glasniji zahtjevi da se nedvojbeno istakne potpora i naglasi solidarnost s građanima Ukrajine koji su među prvima stali uz Srbiju i tadašnju SR Jugoslaviju, osudivši agresiju zračnih snaga NATO koja je trajala od 24. ožujka do sredine lipnja 1999. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!