Od Briselskog sporazuma i Srbija i Kosovo uzimaju samo ono što im odgovara

07.11.2022.

21:37

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/P.F./HRT

Kosovo

Kosovo

Foto: Fatos Bytyci / Reuters

Već danima rastu napetosti na Kosovu. Zbog odluke Prištine da i vozila na sjeveru Kosova moraju imati kosovske registarske oznake, Srbi su se povukli iz svih institucija u tom dijelu zemlje, uključujući policiju i pravosuđe. Kosovski premijer izravno je za eskalaciju napetosti optužio Beograd.

Nakon što su tijekom vikenda podnijeli ostavke, srpski policajci na sjeveru Kosova počeli su razduživati oružje i opremu. Srbi su se odlučili povući iz svih kosovskih institucija - pravosuđe je tako ostalo bez srpskih sudaca i tužitelja, lokalna uprava bez službenika.

- Naše kolege Albanci preuzeli su naše predmete koji su hitne prirode i mislim da tu u ovom trenutku imaju veliki problem kako će sve to organizirati, rekla je predsjednica Općinskog suda u Sjevernoj Mitrovici Ljiljana Stevanović. 

I 10 zastupnika Srpske liste vratilo je zastupničke mandate kosovskoj skupštini. Kosovski premijer Albin Kurti optužio je Beograd za destabilizaciju te pozvao kosovske Srbe da se odupru pritisku Beograda i ne napuštaju institucije.

- Još jednom pozivam sve građane srpske nacionalnosti u našoj zemlji da ne napuštaju institucije i da ne podnose ostavke, da ne napuštaju posao, jer će time biti smanjene usluge građanima. Ne vršimo mi pritisak na kosovske Srbe, nego Beograd koji želi destabilizirati Kosovo, ali u tome nikada neće uspjeti, rekao je Kurti.

Vučićev čovjek na Kosovu, vođa kosovskih Srba Goran Rakić, rekao je da će odluka o povlačenju iz institucija ostati na snazi sve dok Priština ne povuče mjere o preregistraciji automobila i dok ne osnuje Zajednicu srpskih općina, oko koje se i lome koplja. Njezino je osnivanje predviđeno Briselskim sporazumom iz 2013., koji su potpisali Beograd i Priština uz posredovanje Europske unije.

- Maske trebaju pasti pa da se vidi postoji li Briselski sporazum ili više ne postoji. Što se trebamo vratiti u institucije, a oni da i dalje ne formiraju Zajednicu srpskih općina? Zato je ovo jedna povijesna odluka i ja je apsolutno podržavam, rekao je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

U Prištini formiranje Zajednice srpskih općina doživljavaju kao stvaranje nove Republike Srpske na Kosovu, što bi zemlju učinilo disfunkcionalnom i zbog čega su sve kosovske vlade od 2013. odgađale njezino osnivanje. I Zajednica srpskih općina, ali i preregistracija automobila na kosovske pločice, zbog čega je i počela aktualna kriza, dio su Briselskog sporazuma od kojeg svaka strana, čini se, uzima samo ono što joj odgovara.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!