Od drugog po veličini jezera u Boliviji ostalo samo isušeno korito

23:14 / 03.08.2021.

Autor: Tamara Marković/Dnevnik3/HRT

Jezero Poopo sada je isušeno korito

Jezero Poopo sada je isušeno korito

Foto: HRT / HRT

Bolivija - najsiromašnija južnoamerička država bori se s klimatskim promjenama. Od nekada drugog po veličini jezera - ostalo je samo isušeno korito. Osim sve viših temperatura - velik problem je i višedesetljetno natapanje. Nekad ga se prelazilo čamcima, a sada se po slanoj, ispucaloj zemlji može i pješice. Ipak, mještani vjeruju da će se jezero ponovno napuniti vodom.

- Naši su djedovi i bake govorili da se jezero Poopo napuni svakih 50 godina. Budući da je bilo u dobrom stanju, to bi se trebalo dogoditi 2026. Sada čekamo taj trenutak, ali zbog ove klime, promjena i onečišćenja čini mi se da se to teško može predvidjeti. Na našem, ajmarskom jeziku kaže se da je majka Zemlja umorna - kaže Valerio Rojas.

Usred jezera nalazio se otočić, Isla de Panza, s kojeg su mještani u okolna sela išli gumenim čamcima.

- Na otoku je ostalo samo nekoliko ljudi. Obitelji su ga odlučile napustiti jer ne možemo preživjeti bez vode. Bez vode nema života - naglašava Benedicta Uguera.

Znanstvenici ističu da globalni porast temperature ubrzava isparavanje, posebno plitkih jezera poput ovoga.

- Temperatura je u cijelom svijetu porasla za 1,2 stupnja. No u području Anda, na velikoj nadmorskoj visini, porasla je i više. Jezero se sve više suši i prestaje biti pogodno za faunu, floru i bioraznolikost - upozorava Jorge Molina, istraživač sa Sveučilišta Mayor de San Andres.

Jezero Poopo kolijevka je mnogih autohtonih bolivijskih zajednica koje su se prije nekoliko stoljeća opirale kolonijalizmu, a sada su im najveća prijetnja klimatske promjene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!