12:17 / 28.02.2018.

Autor: I.H./HRT/Hina

Od hladnoće u Europi umrlo najmanje 47 osoba

-

-

Foto: - / -

Val sibirske hladnoće zahvatio je posljednjih dana cijelu Europu. Dosad je zabilježeno 47 smrtnih slučajeva uzrokovanih polarnim temperaturama.
Val sibirske hladnoće zahvatio je posljednjih dana cijelu Europu, dosad je zabilježeno 47 smrtnih slučajeva uzrokovanih polarnim temperaturama, javlja AFP i dodaje da su većina umrlih beskućnici.

'Zvijer s istoka', 'Sibirski medvjed', 'Snježni top' - razni su nazivi za ono s čime se Europa suočava. I za zimu neuobičajena polarna hladnoća okovala je Stari kontinent. Od petka je u Poljskoj umrlo 18 ljudi, šestero u Češkoj, petero u Litvi, po četvero u Francuskoj i Slovačkoj, po dvoje u Italiji, Rumunjskoj, Srbiji i Sloveniji, jedna u Nizozemskoj i najmanje jedna u Španjolskoj. U Estoniji je od početka mjeseca umrlo sedmero ljudi.

Ujedinjeno Kraljevstvo proživljava najhladniji tjedan u pet godina. Gust snijeg zaustavlja promet i zatvara stotine škola. Britanski meteorolozi potvrđuju da će se snježne oluje i dalje širiti po sjeveroistočnoj Engleskoj i istočnoj Škotskoj. U idućim danima najavljuju probleme u opskrbi električnom energijom i prekide komunikacijskih linija. I početkom ožujka neka bi područja mogla biti hladnija od Arktičkog kruga.

Osim Hrvatske, cijela se regija smrzava - temperatura se u planinskim dijelovima Hrvatske i BiH spustila na -21 °C, u Lubecku na sjeveru Njemačke -20 °C, na jugu Poljske -19 °C, u belgijskom Liegeu -18 °C, a u okolici Londona -10 °C. Zbog hladnoće zatvorene ostaju i brojne škole u BiH, Hrvatskoj, Kosovu, Velikoj Britaniji, Irskoj, na sjeveru Portugala pa čak i Albaniji.

U Švicarskoj, u Glattalpu, na 1850 metara nadmorske visine zabilježeno je -36 °C. Austrijski tabloid Osterreich je nagradu za 'najledeniji posao u Austriji' dodijelio Ludwigu Rasseru i Nirbertu Daxbacheru, zaposlenicima meteorološke stanice na Sonnblicku na 3109 metara nadmorske visine, koji tri puta dnevno obavljaju mjerenja. Za sva mjerenja treba im oko sat vremena na -32 °C, a uz istočni vjetar osjećaj hladnoće kreće se oko -60 °C.

Snijeg i hladni vjetrovi s Baltika paraliziraju i na jaku zimu naviknutu Švedsku. Najteže su pogođena područja južnog Östergötlanda i Kalmaara. Na otoku Ölandu autobusni promet je otkazan, ne voze ni vlakovi. Stanje zimske prometne paralize, a u nekim i prijetnje za život, posebno beskućnika, uglavnom je jednako u većem dijelu središnje i istočne Europe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!