22:29 / 01.02.2021.

Autor: Hina

Od idućeg tjedna blaže mjere protiv bolesti COVID-19 u Austriji i Danskoj

FFP2 maska

FFP2 maska

Foto: Friedemann Vogel / EPA

Austrija, Danska i prijestolnica Španjolske najavile su popuštanje mjera protiv bolesti COVID-19 iako ostatak Španjolske i Europe uvodi strože mjere u borbi protiv trećeg vala zaraze.


Sebastian Kurz

Sebastian Kurz

Foto: Yves Herman / EPA

Austrija će idući tjedan ublažiti 'lockdown' i prijeći na policijski sat te otvoriti škole, trgovine, muzeje, galerije i zoološke vrtove.

"Epidemiološki je problem jasan. Najsigurnije bi bilo ostati u lockdownu", rekao je kancelar Sebastian Kurz na konferenciji za medije nakon sastanka sa znanstvenim stručnjacima, utjecajnim pokrajinskim guvernerima i oporbenim strankama.

"No znamo da postoji potreba djece da se vrate u škole, postoji potreba da se učini sve što treba kako bi nezaposlenost bila što niža i tu su naravno socijalni i psihološki aspekti koji se moraju uzeti u obzir", dodao je Kurz.

Samo će testirani učenici moći ići na nastavu, a ostali će je moći pratiti online, priopćila je austrijska vlada. 

Magnus Heunicke

Magnus Heunicke

Foto: Mads Claus Rasmussen / EPA

U Danskoj se idući ponedjeljak učenici nižih razreda osnovne škole vraćaju u klupe, rekao je ministar zdravstva Magnus Heunicke na brifingu za medije.

Danska, koja je u strogom lockdownu od prosinca, bilježi pad novih zaraza i hospitalizacija od siječnja. No Heunicke je upozorio da je u porastu broj zaraženih novim sojem koronavirusa koji je prvo otkriven u Velikoj Britaniji.


Predsjednica zajednice Madrida Isabel Diaz Ayuso

Predsjednica zajednice Madrida Isabel Diaz Ayuso

Foto: Chema Moya / EPA

Madridska regija ovaj tjedan će početi ublažavati mjere protiv COVID-19, najavili su dužnosnici.

Grupa od šestero umjesto dosadašnjih četvero ljudi moći će se okupljati na terasama restorana, a policijski sat koji je na snazi od 22 sata mogao bi se pomaknuti na ponoć.

Stanovnicima je dopušteno jesti i piti unutar kafića i restorana, ali ih moraju napustiti do 21 sat.

- Mi u Madridu činimo sve što je u našoj moći da ostavimo naše barove, restorane i naše kulturne prostore otvorenima unatoč političkom pritisku, rekla je konzervativna regionalna liderica Isabel Diaz Ayuso.

Madrid je dosegao 978 zaraženih na 100.000 stanovnika u 14 dana, što je više od nacionalnog prosjeka od 866 slučajeva.

Ildefonsko Hernandez Aguado, profesor javnog zdravstva sa Sveučilišta Miguel Hernandez, rekao je da je inzistiranje regije da restorani ostanu otvoreni glavni razlog visoke stope zaraze. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!