07:28 / 04.09.2020.

Autor: M.Š./Hina

Od koronavirusa umrlo najmanje 7 tisuća zdravstvenih djelatnika

Foto: REUTERS/Christian Hartmann/File Photo

Foto: REUTERS/Christian Hartmann/File Photo

Foto: - / REUTERS

Najmanje 7000 zdravstvenih radnika diljem svijeta umrlo je od zaraze koronavirusom, a najviše njih u Meksiku, priopćio je u četvrtak Amnesty International.
Najmanje 7000 zdravstvenih radnika diljem svijeta umrlo je od zaraze koronavirusom, a najviše njih u Meksiku, priopćio je u četvrtak Amnesty International.

Najmanje 7000 zdravstvenih radnika diljem svijeta umrlo je od zaraze koronavirusom, uključujući njih 1320 u Meksiku, izvijestio je Amnesty International. Nakon Meksika, visoku stopu smrtnosti zdravstvenih radnika imaju SAD (1077), Brazil (634) i Indija (573).

- Mnogo mjeseci od početka pandemije zdravstveni radnici i dalje umiru strašnom brzinom u zemljama poput Meksika, Brazila i SAD-a, rekao je Steve Cockburn, voditelj Programa ekonomske i socijalne pravde u Amnesty Internationalu.

Poručio je da mora postojati globalna suradnja kako bi se osiguralo da svi zdravstveni radnici dobiju odgovarajuću zaštitnu opremu jer će tada moći nastaviti obavljati svoj posao bez riskiranja vlastita života.

Analiza Reutersa otkrila je da je rizik zdravstvenih radnika da umru u Meksiku četiri puta veći nego u SAD-u, a osam puta veći nego u Brazilu.

Meksiko je zabilježio više od 610.000 slučajeva zaraze koronavirusom i gotovo 66.000 smrtnih slučajeva. 

Amnesty International zatražio je dodatnu pomoć za zdravstvene radnike, navodeći Brazil kao primjer zemlje u kojoj se zdravstveni radnici žale na nedostatak zaštitne opreme. 

- Tijekom pandemije vlade su zdravstvene radnike nazivale herojima, ali to zvuči šuplje kad toliko zdravstvenih radnika umire zbog nedostatka osnovne zaštite, dodao je Cockburn.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!