Od petka za ulazak građana EU-a u UK obvezatna putovnica

01.10.2021.

07:23

Autor: B.A./Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Osobna iskaznica od petka više neće vrijediti za ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo koje ubuduće traži od građana Europske unije i Švicarske da pokažu putovnicu, što je među novijim posljedicama brexita.

Britansko ministarstvo unutarnjih poslova ističe da će ova promjena omogućiti da se "organizirane kriminalne bande i druge osobe spriječi u zlouporabi sustava" jer su osobne iskaznice, kaže, "nezaštićen" dokument.


Podatci ministarstva pokazuju da su 48 posto krivotvorenih dokumenata otkrivenih na britanskoj granici 2020. europske i švicarske osobne iskaznice. Te je dokumente "lakše krivotvoriti nego putovnice", ističe ministarstvo, i neki "nemaju biometrijske podatke".


- Moramo djelovati protiv kriminalaca koji žele ilegalno ući u našu zemlju s krivotvorenim dokumentima, rekla je u priopćenju ministrica unutarnjih poslova Priti Patel.


- Prestankom uporabe nezaštićenih osobnih iskaznica jačamo našu granicu i ispunjavamo volju naroda da preuzmemo kontrolu nad našim imigracijskim sustavom, dodala je.


Ova nova mjera, najavljena prije godinu dana, dio je širokog novog imigracijskog plana koji označava najavljeno pooštravanje u okviru brexita koje je Patel u priopćenju opisala kao "strogo prema onima koji žele zloupotrijebiti sustav i pravedno prema onima koji poštuju propise".


Jedine iznimke za obvezatno predočenje putovnica jesu irski državljani s jedne strane te europski i švicarski građani s (privremenim ili stalnim) statusom britanskih rezidenata s druge koji će se moći koristiti svojom osobnom iskaznicom do 31. prosinca 2025.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!