Od početka rata u Izjumu ubijeno najmanje 1000 ljudi

12.09.2022.

14:43

Autor: M.M./Hina/HRT

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Foto: Vyacheslav Madiyevskyy / Reuters

U zadnjih je šest mjeseci u borbama u ukrajinskome gradu Izjumu ubijeno najmanje 1000 ljudi, no stvarni broj smrtno stradalih vjerojatno je puno veći, rekao je ukrajinski dužnosnik u ponedjeljak, dva dana nakon što su ukrajinske vojne snage ponovno zauzele glavni opskrbni punkt.

Izjum je mjesecima služio kao glavno rusko uporište u sjeveroistočnoj Ukrajini, a činjenica da su ga ponovno zauzele ukrajinske vojne snage velik je korak natrag u onomu što Moskva naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

- Izjum je zbog ruske agresije teško stradao, rekao je Maksim Strelnikov, član gradskog vijeća na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija. Kazao je da je uništeno 80 posto gradske infrastrukture, uključujući i sustav centralnog grijanja.

- Prema raspoloživim informacijama najmanje je 1000 stanovnika smrtno stradalo od posljedica sukoba, no vjerujemo da stradao i veći broj ljudi, zbog toga što im nije bila dostupna osnovna medicinska pomoć s obzirom na to da su Rusi u ožujku uništili sve medicinske ustanove, rekao je.

Nije naveo izvor te informacije, a Reuters još nije uspio potvrditi procijenjeni broj žrtava. Rusija i dalje negira da su joj meta civili.

Strelnikov je dodao da je u Izjumu ostalo samo oko 10.000 ljudi, što predstavlja tek petinu prijeratnog broja stanovnika grada.

Ranije u ponedjeljak glavni je ukrajinski stožer objavio da su ukrajinske snage dan ranije ponovno zauzele više od 20 gradova i sela u sklopu protuofenzive koja je primorala ruske snage da napuste položaje i za sobom ostave goleme količine streljiva i opreme.

Britansko ministarstvo obrane reklo je da je Rusija vjerojatno naredila svojim snagama da se povuku iz cijele regije Harkiv zapadno od rijeke Oskil. Pritom su napustili i glavnu opskrbnu rutu koja je održavala ruske operacije na istoku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!