Od početka rata u Ukrajini uništeno više od 1000 škola

29.08.2023.

14:28

Autor: V.K./HRT/Hina

U Ukrajini uništeno više od 1000 škola

U Ukrajini uništeno više od 1000 škola

Foto: - / Shutterstock

 Od ruske invazije 2022. u područjima Ukrajine pod kontrolom ukrajinskih vlasti u potpunosti je uništeno više od 1300 škola, a ostale su teško oštećene, objavio je u utorak UNICEF.

Neprekidni napadi rezultirali su time da samo trećina tamošnje djece školske dobi kontinuirano fizički pohađa nastavu.

Usto više od polovine djece čije su obitelji pobjegle pred sukobima u razne zemlje ne pohađa program nacionalnog obrazovanja, objavio je UNICEF, kao problem navodeći jezične barijere i preopterećene obrazovne sustave.

Neke su škole pretrpjele izravne pogotke, a druge su opet zatvorene iz mjera opreza tijekom osamnaestomjesečnih raketnih i topničkih napada na stambena područja širom Ukrajine.

- U Ukrajini se napadi na škole nastavljaju bez prestanka, zbog čega su djeca traumatizirana i bez sigurnih prostorija za učenje, kaže se u izvješću.

Rat se Ukrajini dogodio nakon prekida nastave zbog epidemije koronavirusa, što za neku djecu znači četvrtu uzastopnu godinu bez kontinuirane školske naobrazbe.

Gotovo pola ukrajinskih učitelja izvijestilo je o slabijem napretku djece u obrazovanju, osobito kada su posrijedi materinski i strani jezici, čitanje i matematika, a prisutan je i faktor izostanka osjećaja sigurnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!