Od sna do noćne more: Najstariji Nadalov 'rival' prkosi paklu rata

17:35 / 05.03.2022.

Autor: Hina/HRT

Oštećena stambena zgrada kod Harkova

Oštećena stambena zgrada kod Harkova

Foto: Ukrainian State Emergency Service / Handout via REUTERS

Četiri mjeseca nakon što je 97-godišnji Leonidu Stanislavskij ispunio svoj san zaigravši nekoliko poena s najboljim u povijesti Rafaelom Nadalom, "najstariji tenisač na svijetu" proživljava noćnu moru dok Rusi bombardiraju njegov Harkiv.

- Nadam se da ću doživjeti stotu. Ali prije toga moram preživjeti ovaj užas, rekao je Stanislavskij Reutersu.

- Rat je počeo 24. veljače. Od tada do danas praktički nisam izašao van. Imam zalihe namirnica, hladnjak je pun. Sjedim u kući, ne idem nikamo. Moja kći Tanja je u Poljskoj i želi me ondje. Ali odlučio sam ostati. Gluh sam pa mogu noću spavati jer ne čujem ništa. Ali znam da bombardiraju, sinoć su bombardirali, rekao je.

Stanislavskij je preživio Drugi svjetski rat kada je inženjer pomagao graditi sovjetske avione za borbu protiv nacista.

- Nisam mislio da ću doživjeti još jedan, strašniji rat. Majke gube djecu, žene gube sinove i muževe, rekao je.

- Što je to, kakvo je dobro od toga? Ne može biti rata u 21. stoljeću, dodao je.

Tenis je počeo igrati kasno, kad mu je bilo 30, ali je od tada trenirao triput tjedno.

- Tenis je moj život, moja sudbina. Igrao sam ga ozbiljnoj razini do 90. godine, bio sam na svjetskim prvenstvima veterana, na europskim prvenstvima, rekao je.

Stanislavskij je najstariji tenisač s ITF licencom. Zbog njega je svjetska teniska federacija uvela novu veteransku kategoriju 'preko 90 godina'. Prije četiri mjeseca Nadal ga je ugostio u svojoj teniskoj akademiji na Mallorci i ispunio mu san.

- Ne bojim se nikoga. Nadam se da će rat završiti i da ću moći igrati tenis. Da sam otišao u Poljsku, mogao sam igrati ondje. Ali odlučio sam ostati u svome domu, rekao je.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!