14:17 / 08.02.2020.

Autor: Branka Slavica/IMS/HRT

Od Washingtona do Iowe

-

-

Foto: - / -

Istočna soba Bijele kuće bila je tijesna za sve lojaliste Donalda Trumpa s kojima je dan nakon što ga je Senat oslobodio od optužbi za zloporabu ovlasti i opstrukciju Kongresa želio podijeliti veliku političku pobjedu.
Opoziv nije prošao, to se nije ni očekivalo, zbog odnosa snaga u Senatu SAD-a. Koliko je ipak ovaj postupak uzdrmao Donalda Trumpa, vidjet će se tijekom kampanje i na izborima početkom studenoga. No sadašnja situacija za aktualnog predsjednika ne čini se lošom.

Istočna soba Bijele kuće bila je tijesna za sve lojaliste Donalda Trumpa s kojima je dan nakon što ga je Senat oslobodio od optužbi za zloporabu ovlasti i opstrukciju Kongresa želio podijeliti veliku političku pobjedu.

Četiri mjeseca nakon što su demokrati u Zastupničkom domu najozbiljnije do sada ugrozili njegovu poziciju, predsjednik Trump proživljava možda i najbolji tjedan u mandatu.

Trumpov godišnji govor o stanju nacije koji je "zapalio" njegovu biračku bazu i razljutio kritičare obilježile su dvije geste. Najprije se Trump odbio rukovati s predsjedateljicom Zastupničkog doma. Zatim je Nancy Pelosi kidanjem govora pokazala što misli o njegovu govoru.

Na tradicionalnom Molitvenom doručku, godišnjem događaju koji bi trebao poticati međusobno razumijevanje političara, predsjednik ponovno napada.

Demokrati grčevito žele poraz Donalda Trumpa i povratak u Bijelu kuću 2020.

Prva postaja: Iowa

Iowa je prva postaja na unutarstranačkim izborima za predsjedničkog kandidata.

- Naša unija 'Unite Here Local 11' podržava Elizabeth Warren i Bernija Sandersa kao predsjedničke kandidate. To su naša dva izbora i sada nam je cilj da nagovorimo ljude, čiji kandidat nije izgledan izbor, da glasuju za Warren ili Sandersa, rekao je Francis Engler, sa Sveučilišta Drake, Des Moines.

- Sviđa mi se kako izbori funkcioniraju, ljudi dođu i zajedno sa svojim susjedima javno daju do znanja koga podupiru. Ali, Iowa je vrlo "bijela" savezna država i ne predstavlja zemlju u cjelini, izjavio je Jeff Jacobson s istog sveučilišta.

Na izborima u ovom vijeću pobijedila je Elizabeth Warren. Zbog tehničkih problema u sustavu glasovanja rezultati izbora u ostatku Iowe danima nisu bili jasni. Na kraju je na čelo dospio političar iz Indiane Pete Buttigieg. Odmah iza njega je senator Bernie Sanders.

Unutarstranački izbori demokrata ovdje u Iowi počeli su neslavno. No, politička utakmica nastavlja se već sljedećeg tjedna u New Hampshireu.

Što birači žele?

Žele li birači radikalne promjene u Americi ili jednostavno povratak na vrijeme prije Trumpa? Odgovor na to pitanje bit će jasniji već u ožujku do kada će glasovati, odnosno predizbore održati, velika većina saveznih država.

Prema Gallupu, Donalda Trumpa trenutačno podržava 49 posto Amerikanaca. Zadrži li takvu potporu i stabilno gospodarstvo, njegovu demokratskom izazivaču, tko god to bio, pobjeda na izborima u studenom bit će teško dostižna.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!