Odbjegli tajlandski bivši premijer vratio se nakon godina provedenih u inozemstvu

22.08.2023.

08:40

Autor: Hina/HRT/V.G.

 Thaksin Shinawatra

Thaksin Shinawatra

Foto: Jumana El / Reuters

Odbjegli tajlandski bivši premijer Thaksin Shinawatra u utorak je kročio na tajlandsko tlo prvi put od 2008., vratio se iz egzila u zatvor samo nekoliko sati prije glasanja u parlamentu o osnivanju vlade.

Thaksin, milijarder i vođa populističke stranke Pheu Thai, pobjegao je u inozemstvo prije 15 godina prije nego što je zatvoren zbog zlouporabe ovlasti, dvije godine nakon što ga je vojska svrgnula u puču, navodeći korupciju i nelojalnost moćnoj monarhiji što je on opovrgavao.

Thaksin (74) se nakratko pojavio s članovima obitelji na terminalu privatnih zrakoplova u zračnoj luci u Bangkoku, smiješeći se i mašući stotinama pristaša, prije nego što je u policijskom konvoju najprije odveden u Vrhovni sud, a zatim u zatvor, gdje će, prema sudu, služiti osam godina.

Dolazak najpoznatijeg tajlandskog političara dogodio se dok su se donji dom i Senat koji je imenovala vojska sastali uoči glasanja kasnije u utorak o kandidatu za premijera Sretthu Thavisinu, nekretninskom mogulu kojeg je Thaksinova stranka ugurala u politiku prije samo nekoliko mjeseci.

Pobjednica svih izbora u posljednja dva desetljeća, koji su se održali pet puta, Thaksinova stranka Pheu Thai sklopila je sporni savez dviju stranaka koje podržava vojska. Upravo je vojska svrgnula vlade predvođene Thaksinom i njegovim suradnicima u državnim udarima 2006. i 2014. godine.

Njegov povratak potaknuo je raširene spekulacije da je Pheu Thai sklopio savez s bivšim neprijateljima u vojsci i establišmentu što mu je omogućilo da se sigurno vrati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!