20:10 / 30.03.2022.

Autor: V.G./Hina/HRT

Odcijepljena gruzijska regija Južna Osetija planira postati dio Rusije

Južna Osetija planira postati dio Rusije

Južna Osetija planira postati dio Rusije

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Predsjednik odcijepljene gruzijske regije Južne Osetije rekao je u srijedu da će taj teritorij u bliskoj budućnosti poduzeti odgovarajuće pravne korake da postane dio Rusije.

Moskva je priznala neovisnost tog teritorija i obalne regije Abhazije nakon rata s Gruzijom 2008. godine.

Pružila im je opsežnu financijsku potporu, ponudila rusko državljanstvo njihovom stanovništvu i ondje smjestila tisuće vojnika.

- Vjerujem da je ujedinjenje s Rusijom naš strateški cilj, naš put, težnja naroda, rekao je Anatolij Bibilov, čije je riječi prenijela služba za medije stranke Jedinstvena Rusija.

- Poduzet ćemo odgovarajuće pravne korake u bliskoj budućnosti. Republika Južna Osetija bit će dio svoje povijesne domovine - Rusije.

Kao i u regiji Donbas, ruskog govornog područja u istočnoj Ukrajini, Moskva je iskoristila priznanje odcijepljenih regija i dodjeljivala državljanstva kako bi održala oružanu prisutnost na području bivšeg Sovjetskog Saveza koje vidi kao dio svoje prirodne sfere utjecaja.

Dugotrajna ruska potpora naoružanim separatistima u Donecku i Luhansku osigurala je Rusiji platformu za pokretanje vojne invazije 24. veljače, a jedan od ciljeva je "osloboditi" širu regiju Donbasa od ukrajinske kontrole.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!