19:06 / 18.12.2018.

Autor: B.S./M.M./HRT

Odgođena presuda bivšem Trumpovom savjetniku Flynnu

-

-

Foto: - / -

U Washingtonu traje izricanje presude Michaelu Flynnu - bivšem savjetniku američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost.
Odgođeno je izricanje presude Michaelu Flynnu - bivšem savjetniku američkog predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost.

Savezni sudac odgodio je izricanje presude kako bi osigurao da će surađivati u istrazi o mogućem dosluhu kampanje predsjednika Donalda Trumpa i Rusije 2016. Nije odredio novi datum za izricanje presude, nego je od tužitelja i Flynnovih odvjetnika zatražio da se jave 13. ožujka.

Flynn je prije priznao krivnju u istrazi o upletenosti Rusije u američke predsjedničke izbore i povezanosti Rusije s kampanjom Donalda Trumpa. Istragu već 19 mjeseci vodi bivši direktor FBI-a Robert Mueller. Podignuto je više od 30 optužnica, a među optuženima su i neki bivši bliski Trumpovi suradnici.

Godinama je bio osobni odvjetnik Donalda Trumpa, onaj koji rješava neugodne probleme. Michael Cohen prešao je na drugu stranu zakona. Sud u New Yorku osudio ga je na tri godine zatvora zbog nezakonitog doprinosa kampanji - u zamjenu za šutnju potplatio je bivše Trumpove ljubavnice; lagao je pred Kongresom i utajio porez.

Michael Flynn optužen je za davanje lažnog iskaza FBI-u: zanijekao je sastanke s ruskim veleposlanikom u SAD-u tijekom kampanje. Flynn je Muellerovu timu dao 19 intervjua. Trump je Muellerovu istragu više od 100 puta javno nazvao "lovom na vještice".

Velikih problema ima i Paul Manafort. Bivšeg šefa Trumpove kampanje čeka dugogodišnja zatvorska kazna zbog brojnih financijskih prijevara. Politički krugovi u Washingtonu nagađaju da su zbog laganja o kontaktima s ruskom stranom moguće optužnice i protiv članova predsjednikove obitelji.

"Obojica, Don mlađi i Jared Kushner, potencijalno su u velikoj opasnosti vezano uz Muellerovu istragu. Mislim da su obojica bila umiješana u komunikaciju s Rusima", kaže Paul Schiff Berman, Pravni fakultet Sveučilišta Georgetown.

Sedamdesetčetverogodišnji bivši direktor FBI-a s javnošću komunicira samo putem sudskih spisa. U njegovu je timu 13 vrhunskih odvjetnika. Većinom su demokrati, čime se predsjednik Trump koristi kao argumentom za diskvalifikaciju istrage.

Iako nema roka za kraj istrage, očekuje se da posebni istražitelj početkom proljeća objavi potpuno izvješće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!