07:47 / 21.12.2018.

Autor: Dragan Nikolić/HRT

Odlazak Jima Mattisa

-

-

Foto: - / -

Američki ministar obrane Jim Mattis podnio je jučer ostavku priznajući da se ne slaže s Donaldom Trumpom, u pismu američkom predsjedniku koje je objavio Pentagon.
Dan nakon objave Donalda Trumpa da se američka vojska povlači iz Sirije, njegov ministar obrane Jim Mattis, koji se tomu oštro protivio, podnio je ostavku. Istodobno, Trump je najavio i povlačenje polovine američkih vojnika iz Afganistana.

Za mnoge jedan od rijetkih glasova razuma u Bijeloj kući nakon dvije godine igre živaca odlučio je reći - dosta. Na ostavku se odlučio poslije razgovora u četiri oka s Trumpom, koji je Mattisa u jednom televizijskom intervjuu u listopadu čak smjestio u tabor omraženih demokrata. U pismu adresiranome na vrhovnog zapovjednika, Mattis je naznačio bitna razilaženja s Trumpom. Američko povlačenje iz Sirije nije spomenuo izrijekom, poznato je da to smatra strateškom pogreškom.

"Budući da imate pravo na izbor ministra obrane koji će se bolje slagati s Vama o obrambenim pitanjima, vjerujem u ispravnost odluke da odstupim s ove dužnosti. Oduvijek duboko vjerujem da je snaga naše nacije neraskidivo vezana uz snagu našeg jedinstvenog i sveobuhvatnog sustava savezništava i partnerstava. Dok je SAD temeljna nacija slobodnog svijeta, ne možemo štititi naše interese i igrati učinkovito tu ulogu bez zadržavanja jakog savezništva, uz poštovanje saveznika.", naveo je Mattis u pismu.

NATO, Rusija, uporaba tehnike mučenja neka su od pitanja oko kojih se Mattis nije slagao s Trumpom. Kao ni s Trumpovom izolacionističkom politikom u području obrane i sigurnosti te doktrinom "Amerika na prvom mjestu". U oproštajnom pismu pozvao je na obuzdavanje autoritarnih rivala Rusije i Kine.

"Tijekom Jimova mandata učinjen je golem napredak, osobito kada je riječ o nabavi novog naoružanja. General Mattis bio mi je od velike pomoći kada je trebalo natjerati saveznike i druge zemlje da plate svoj dio troška za zajedničku obranu." - objavio je Donald Trump na Twitteru.

Saveznici, koji Trumpovo povlačenje iz Sirije nazivaju iznimno ozbiljnom odlukom, rone gorke suze nad Mattisovom ostavkom. Znaju da su uz nepredvidljivog Trumpa imali barem jednog pouzdanog partnera za dijalog. Pritom i zagovornika koncepta zajedničke obrane, ali i zajedničke borbe protiv terorizma.

Već prekjučer počelo je povlačenje prvih od 2000 američkih vojnika u Siriji, a već se najavljuje i povlačenje 7000 njih od otprilike 14 000, koliko ih je trenutačno u Afganistanu. Mattis se inače zauzimao za jaku američku vojnu prisutnost u Afganistanu, gdje je u 17 godina ratovanja poginulo više od 2400 američkih vojnika. Talibani u posljednje tri godine jačaju, središnja vlada kontrolira tek nešto više od polovine teritorija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!