15:04 / 12.03.2022.

Autor: M.Š./HRT

"Odluke SAD-a teško će pogoditi krug bogataša oko Vladimira Putina"

Branka Slavica - Washington

Branka Slavica - Washington

Foto: HTV / HRT

SAD je jučer uvelo sankcije ruskom milijarderu Viktoru Vexelbergu, čiju imovinu Forbes procjenjuje na više od devet milijardi dolara, a među ostalim, on posjeduje i nekretnine u Dubrovniku. 

Predmet sankcija su i članovi obitelji Putinova glasnogovornika Dmitrija Peskova, desetero ljudi koji upravljaju drugom po veličini ruskom bankom VTB-om te dvanaestorica ruskih parlamentaraca.

- Nema sumnje da su gospodarski odnosi SAD-a i Rusije potpuno hladnoratovski. Joe Biden, američki predsjednik, objavio je jučer da SAD zajedno s zemljama članicama G7 i zemljama članica EU-a, ukida normalne trgovinske odnose s Rusijom. Ukida Rusiji status "najpovlaštenije nacije" kad je riječ o trgovinskim odnosima, izvijestila je u javljanju iz Washingtona reporterka HRT-a Branka Slavica

Što to znači? Status "najpovlaštenije nacije" znači da te zemlje mogu izvoziti onoliko proizvoda koliko žele, s malim carinama i malo prepreka. 

- To će se sada promijeniti, Kongres to treba potvrditi u SAD-u, a u EU-u pojedinačni parlamenti svake zemlje članice, dodaje. 

Također, Biden će zabraniti uvoz luksuznih proizvoda iz Rusije poput votke, kavijara i dijamanata. 

- Zabranjuje se i izvoz luksuznih proizvoda iz SAD-a u Rusiju, što će posebno pogoditi krug bogataša oko Vladimira Putina, dodaje Slavica ističući da će ova odluka zaboljeti Rusiju jer su 2021. izvezli u SAD proizvoda u vrijednosti oko 29 milijardi dolara. 

Tristotinjak tvrtki iz zapadnih zemalja najavilo je napuštanje Rusije, a Moskva prijeti odmazdom i oduzimanjem imovine. 

Slavica dodaje da Amerikanci s puno pozornosti prate što se događa u Ukrajini.


- Ankete govore da 64% Amerikanaca podupire odluku o zabrani kupnje ruske nafte i goriva. Galon nafte na benzinskim postajama sada je oko pet dolara, litra benzina je više od osam kuna. To će nam se u Hrvatskoj učiniti malo, ali Amerikanci su nacija koja vozi puno više od nas. Amerika je država koja u svojim ruralnim dijelovima nema dobar sustav javnog prijevoza. Dakle, Amerikance će to puno više zaboljeti nego nas kod kuće, vjerujem da hrvatskog i europskog vozača ta odluka boli, ističe. 

Ruska strana u Vijeću sigurnosti UN-a u petak je iznijela teške optužbe da SAD dostavlja kemijsko oružje Ukrajini.

- SAD odbija optužbe, kažu da je to uvertira za mogući ruski napad biološkim i kemijskim oružjem u Ukrajini. UN je rekao da nema dokaza za ruske optužbe da SAD u Ukrajini ima više od 30 laboratorija u kojima razvija biološko i kemijsko oružje kojim bi navodno trebali napasti ruske vojnike u Ukrajini. 

Dotaknuto je i pitanje Kine, koja je još jednom potvrdila da ne želi osuditi Rusiju. Ostala je suzdržana kada je riječ o  osudi ruskog napada na Ukrajinu.

- Kina kaže da optužbe Rusije treba sagledati, treba biti oprezan, Kina zapravo drži rusku stranu, iako to ne želi napraviti potpuno otvoreno, zaključuje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!