08:17 / 21.05.2020.

Autor: I.D./HINA

Odobrena potraga za telegrafskim uređajem s Titanica

Foto: Maidesigns/Pixabay

Foto: Maidesigns/Pixabay

Foto: - / -

Federalni sudac u saveznoj državi Virginiji prihvatio je zahtjev tvrtke R.M.S. Titanic, koja će ovog ljeta pokušati doći do radio uređaja s kojeg su slani signali za pomoć 1912., kad je Titanic potonuo povlačeći za sobom u smrt oko 1500 ljudi.
Američko pravosuđe odobrilo je ekspediciju kojoj će cilj biti podizanje Marconijevog telegrafskog uređaja na površinu s potonulog prekooceanskog broda Titanica - koji već više od 108 godina počiva na dnu Atlantskog oceana.

Federalni sudac u saveznoj državi Virginiji prihvatio je zahtjev tvrtke R. M. S. Titanic, koja će ovog ljeta pokušati doći do radio uređaja s kojeg su slani signali za pomoć u noći s 14. na 15. travnja 1912., kad je Titanic nakon sudara s ledenim brijegom potonuo povlačeći za sobom u smrt oko 1500 ljudi.

Sutkinja Rebecca Beach Smith procijenila je da Marconijev telegrafski uređaj ima "veliku povijesnu, obrazovnu, znanstvenu i kulturnu vrijednost" i da će ova ekspedicija "održati sjećanje" na sve koji su izgubili život u jednoj od najvećih pomorskih nesreća u povijesti.

Tvrtka R.M.S. Titanic već je izvela nekoliko operacija skupljanja predmeta s potonulog broda, otkako je Titanic otkriven 1985., ali se u tome ograničavala na područje između dva dijela olupine, gdje su ti predmeti bili razasuti.

Prije 20 godina tvrtki je bilo zabranjeno rezanje dijelova olupine, kako bi se došlo do vrijednih dijamanata. No, u ovoj ekspediciji će i to biti omogućeno kako bi se omogućilo uklanjanje telegrafa. No, prema navodima u New York Timesu, to će biti posljednja opcija, a želja je tvrtke da se do uređaja dođe kroz krovni otvor.

Od 1912. na dubini od 3.821 m -Titanic interes lovaca na blago i istraživača

Titanic je na svoje prvo putovanje krenuo 10. travnja 1912. iz Southamptona, a cilj putovanja bio je New York. No, nakon sudara s ledenom santom brod je potonuo u noći s 14. na 15. travnja 1912. i od tada se nalazi na dubini od 3.821 m u međunarodnim vodama sjevernog Atlantika.

Skupljanje predmeta s potonulog broda izazvalo je dosta kontroverzi, jer mnogi, a među njima su i potomci poginulih, smatraju brod njihovim vječnim počivalištem. No, od pronalaska olupine Titanica, to je područje od velikog interesa lovaca na blago i istraživača.

Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo sklopili su sporazum koji je stupio na snagu u siječnju, a kojim im je dopušteno izdavanje ili odbijanje dozvola za ulazak u olupinu koja je zaštićena UNESCO konvencijom kao podvodno kulturno naslijeđe.
Foto: 동철 이/Pixabay

Foto: 동철 이/Pixabay

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!