07:09 / 24.08.2020.

Autor: Branka Slavica /HTV/IMS

Odobrenje liječenja krvnom plazmom Trump nazvao "trijumfom"

Foto: REUTERS/Erin Scott

Foto: REUTERS/Erin Scott

Foto: - / REUTERS

Američka Agencija za hranu i lijekove u nedjelju je dala hitno odobrenje za korištenje krvne plazme bogate antitijelima u liječenju oboljelih od COVID-a 19.
Američka Agencija za hranu i lijekove odobrila je terapiju krvnom plazmom u liječenju oboljelih od COVID-a 19. Dio američkih znanstvenika izrazio je zabrinutost da metoda nije dovoljno istražena te odluku administracije nazivaju političkom. Naime, Trump je odluku objavio osobno pred TV kamerama samo dan uoči nacionalne konvencije Republikanske stranke na kojoj će i službeno prihvatiti predsjedničku kandidaturu.

Američka Agencija za hranu i lijekove u nedjelju je dala hitno odobrenje za korištenje krvne plazme bogate antitijelima u liječenju oboljelih od COVID-a 19.

Vijest je u Bijeloj kući na izvanrednoj konferenciji za novinare objavio Donald Trump.

Terapiju je nazvao "moćnom" i "povijesnom prekretnicom u borbi protiv COVID- a".

- Na temelju znanosti i podataka, FDA je donijela neovisnu odluku da je ovo liječenje sigurno i vrlo učinkovito, rekao je američki predsjednik, te pozvao sve oporavljene pacijente od  COVID-19 u SAD-u da doniraju krvnu plazmu.

Tretman plazmom koristi krv pacijenata koji su se oporavili od COVID-a i koji su razvili antitijela protiv virusa, a ta se plazma potom ubrizgava novim pacijentima.

Metoda je do sada eksperimentalno korištena na 70 tisuća oboljelih.

Prema studiji koju je provela Klinika Mayo terapija je najuspješnija kod hospitaliziranih pacijenata mlađih od 80 godina koji nisu stavljeni na respirator i koji su terapiju dobili do tri dana nakon dijagnosticiranja bolesti.

Trump je istaknuo dosadašnje rezultate studije po kojoj je  smrtnost od COVID-a kod tako tretiranih pacijenata smanjena za 35 posto.

Prošlog je tjedna na Twitteru optužio Agenciju za hranu i lijekove da iz političkih motiva namjerno odugovlači s kliničkim ispitivanjima ove metode.

Dio uglednih američkih znanstvenika izrazio je zabrinutost da su do sada prikupljeni podaci nedovoljno snažni da bi poduprli šire korištenje ove metode u liječenju oboljelih, a odluku administracije nazivaju političkom.

Naime, Trump je odluku o korištenju plazme u liječenju COVID-a objavio osobno pred TV kamerama samo dan uoči nacionalne konvencije Republikanske stranke na kojoj će i službeno prihvatiti predsjedničku kandidaturu.

SAD ima više od pet milijuna i 600 tisuća zaraženih koronavirusom, od COVID-a 19 je umrlo više od 176 tisuća Amerikanaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!