22:06 / 05.09.2018.

Autor: I.H./HRT

Odrasli uništavaju moju budućnost

-

-

Foto: - / -

Na ovaj će način protestirati do 9.9. kada se održavaju izbori u Švedskoj. Nada se da će tako skrenuti pažnju na klimatske promjene i navesti vlasti u Švedskoj da poduzmu određene mjere po tom pitanu.
Greta Thunberg, 15-godišnja Šveđanka odbija ići u školu i svaki dan sjedi ispred švedskog parlamenta dijeleći letke na kojima piše: "Radim ovo jer vi odrasli uništavate moju budućnost."

Na ovaj će način protestirati do 9.9. kada se održavaju izbori u Švedskoj. Nada se da će tako skrenuti pažnju na klimatske promjene i navesti vlasti u Švedskoj da poduzmu određene mjere po tom pitanu. Na ovo su je natjerale najveće vrućine koje su pogodile Švedsku u posljednjih 200 godina.Želim se osjećati sigurno. Kad odlazim kući kasno noću. Kad sjedim na podzemnoj željeznici. Kad spavam noću. Ali se ne osjećam sigurno. Kako da se osjećam sigurno kada smo suočeni s najakutnijom krizom u povijesti čovječanstva? Ako sada nešto ne poduzmemo, uskoro će biti prekasno, kazala je Greta.

Na pitanje prolaznika zašto nije u školi, ona im odgovara 'Što tamo propuštam? Što ću tamo naučiti? Činjenice više nisu bitne, političari ne slušaju znanstvenike, zašto bi učila?'

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!