Održana komemoracija za Sandu Langerholz Miladinov

26.05.2023.

12:54

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Komemoracija za glumicu i pjevačicu Sandu Langerholz

Komemoracija za glumicu i pjevačicu Sandu Langerholz

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Komemoracija za preminulu hrvatsku glumicu i pjevačica Sandu Langerholz Miladinov održana je u petak u dvorani Tribine grada Zagreba, a kako je istaknuto, najveći broj uloga ostvarila je u Kazalištu Komedija i bila "najsjajniji dragulj toga ansambla".

Od preminule glumice oprostili su se djelatnici Kazališta Komedija, a na komemoraciji održanoj u nazočnosti članova obitelji govorili su ravnatelj Kazališta Komedija Miljenko Puljić, glumica Lela Margitić, skladatelj Alfi Kabiljo, dirigent Veseljko Barešić i glumica Jasna Bilušić.

Miljenko Puljić istaknuo je kako je Sanda Langerholz u dugogodišnjoj karijeri ostala najpoznatija po nastupu u mjuziklu "Jalta, Jalta", gdje je glumila i pjevala ulogu Nine Filipovne.

Podsjetio je da je glumila i u brojnim filmovima kao što su "Ispod crte", "Zlatne godine", "Vlakom prema jugu", "Sasvim malo skretanje" i "Slučajna romanca", dodavši da je vodila i televizijsku emisiju "Ekran na ekranu" od 1961. do 1970. godine.

Sanda Langerholz rodila se 1932. godine, na Državnoj muzičkoj školi 1954. završila je solo pjevanje, a studij glume 1956. na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Kako je istaknuo Puljić, glumila je u Narodnome kazalištu "August Cesarec" u Varaždinu, u Zagrebačkome kazalištu lutaka, a 1960. postala je stalnom članicom zagrebačkoga kazališta Komedija.

Ostavština


U našem je kazalištu ostvarila najveći broj uloga kao što je uloga Katarine u "Poljubi me, Kato", Aldonze u "Čovjeku iz Manche", gospođu Pinell u "Čovjeku, zvijeri i kreposti", Cleu u "Crnoj komediji", Karen, Muriel i Normu u "Hotelu Plaza", rekao je Puljić.

Podsjetio je i da je glumila Ellen Namville u "Ljubafi" M. Schisgala, a na Dubrovačkim ljetnim igrama Gertrudu u Shakespeareovu "Hamletu". Umirovljena je 1992., a i poslije se istaknula u Glumačkoj družini Histrion i u Teatru u gostima, napomenuo je.

Alfi Kabiljo podsjetio je na svoja druženja s glumicom još dok su zajedno išli u Muzičku školu. Zajedno smo pričali o kazalištu, glazbi i filmovima, rekao je te dodao da mu se posebno sviđao njezin crni humor.

Prema riječima Lele Margetić, preminula glumica bila je posebno uviđavna prema mlađim kolegama. "Bila je najsjajniji dragulj u kruni ovoga ansambla koji je Vladek nazivao da ga krasi sveti plam", ocijenila je.

Posljednji ispraćaj Sande Langerholz bit će danas na zagrebačkom Krematoriju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!