Na večeri s dopisnicima šale o Bidenovoj dobi

30.04.2023.

22:04

Autor: Hina/HRT/IMS

Joe Biden

Joe Biden

Foto: ALEXANDER DRAGO / Reuters

"Dok Francuska gori zbog podizanja dobne granice za odlazak u mirovinu, 80-godišnji američki predsjednik Joe Biden želi u Bijeloj kući raditi još četiri godine", samo je jedna od doskočica koje su zaiskrile na tradicionalnoj gala večeri za dopisnike iz Bijele kuće. Tom godišnjom svečanošću, na kojoj se okuplja politička i medijska elita Washingtona, slavi se sloboda medija. 

Ta godišnja svečanost, koja okuplja čitav politički i medijski Washington, slavi u načelu prvi amandman američkog Ustava koji brani slobodu tiska. No u praksi, uglavnom se pamte vicevi i pošalice.

Komičar "Daily Showa" Roy Wood Jr. govorio je o dobi Joea Bidena koji bi, ako bude izabran na predsjedničkim izborima za drugi mandat, mogao ostati na dužnosti do svoje 86. godine. Pritom je spomenuo demonstracije u Francuskoj protiv podizanja dobne granice za odlazak u mirovinu na 64 godine.

- Pobunili su se jer nisu htjeli raditi do 64. godine. U međuvremenu, u Americi imamo 80-godišnjaka koji nas moli da radi još četiri godine, našalio se, izazvavši širok osmijeh šefa države koji je sjedio nekoliko metara dalje.

- Pustite me da završim posao' - to nije slogan kampanje, to je njegova molba, rekao je komičar.

- Recite što želite o našem predsjedniku, ali kada se probudi iz drijemeža, posao se obavlja.

- Nazivajte me starim, no ja to zovem iskusnim, odgovorio je predsjednik.

Biden je rezervirao šalu i za Ruperta Murdocha, 92-godišnjeg medijskog mogula i vlasnika konzervativnog kanala Fox News.

- Mogli biste pomisliti da mi se ne sviđa Rupert Murdoch. To nije istina. Kako bih mogao ne voljeti čovjeka prema kojem izgledam kao Harry Styles?, našalio se američki predsjednik, govoreći o pop zvijezdi, 29-godišnjem Britancu.

- Prošle su godine vaši omiljeni novinari Fox Newsa mogli prisustvovati ovoj večeri jer su bili potpuno cijepljeni i stimulirani. Ove godine s tom nagodbom od 787 milijuna dolara, oni su ovdje jer nisu mogli reći ne besplatnom obroku. I dovraga, kada bih sada Fox News nazvao poštenim i istinitim, netko bi me mogao tužiti za klevetu, rekao je Biden. 

Privlačnost dopisničke večere, koja se održava u velikoj dvorani Hiltona u Washingtonu, donekle je oslabila posljednjih godina, između bojkota Donalda Trumpa i pandemije.

Ali ove je godine događaj bio rasprodan, s 2600 gostiju, uključujući Bidena i potpredsjednicu Kamalu Harris. Prisutnost dvoje čelnika izvršne vlasti oživjela je tradiciju izgubljenu od predsjedničkog mandata Donalda Trumpa.

Prije večere Biden se susreo s obitelji američkog novinara Evana Gershkovicha, zatvorenog u Rusiji.

- Radimo svaki dan kako bismo osigurali njegovo oslobađanje, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!