09:06 / 03.10.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Održani prvi izbori u Kataru; nije izabrana nijedna žena

Održani prvi izbori u Kataru

Održani prvi izbori u Kataru

Foto: Ilustracija / Shutterstock

 Katarci su u subotu glasovali na prvi parlamentarnim izborima u toj zemlji, no u parlament nije izabrana nijedna žena, a ravnoteža vlasti neće se promijeniti u toj bogatoj zaljevskoj zemlji kojom vlada kraljevska obitelj i u kojoj su političke stranke i dalje zabranjene.

Glasači su birali 30 od 45 članova vijeća Šure, savjetodavnoga tijela bez velike moći. Sve do sada članove toga vijeća imenovao je emir Tamim ben Hamad Al-Thani.

Svih 30 mjesta osvojili su muškarci, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova. Nijedna od 28 žena kojima je dopušteno da se kandidiraju na izborima nije izabrana.

Katarski emir, koji treba imenovati preostalih 15 članova vijeća Šure, mogao bi smanjiti tu neravnotežu imenujući žene. Ne zna se, međutim, kada će objaviti ta imenovanja i kada će biti inauguralna sjednica vijeća.

Prema službenim podacima na izbore je izišlo 63,5 posto birača, što je mnogo više nego na lokalne izbore 2019. godine, kada je glasovao manje od jednoga od deset birača.

- Na početku dana, čuo sam mnoge kako govore da neće izići na izbore, procjenjujući da to neće donijeti nikakvu promjenu, ali vidjeli smo da je bilo mnogo glasača, rekao je član povjerenstva za organizaciju izbora u Dohi sultan Abdallah al-Kouwari.

Prema državnoj novinskoj agenciji, na izborima su bila 233 kandidata, a svi su morali imati dozvolu ministra unutarnjih poslova.

No, prema državnoj televiziji, 101 kandidat odustao je na sam dan izbora kako bi dao podršku drugim kandidatima.

Prvi parlamentarni izbori, predviđeni ustavom iz 2004. i odgođeni nekoliko puta, održani su u trenutku dok se zemlja nalazi pod povećalom međunarodne zajednice.

- Godinu dana prije Svjetskoga prvenstva u nogometu, koje se treba održati u Kataru, vlasti su procijenile da će organizacija izbora "privući pozitivnu pozornost" na zemlju, tvrdi stručnjak za zaljevsko područje Luciano Zaccara sa Sveučilišta u Kataru.

Vijeće će moći predlagati zakone, odobravati proračun ili opozivati ministre, a to su ovlasti koje prije nije imalo. No, emir će imati pravo veta.

Tijekom kampanje kandidati su na malobrojnim političkim skupovima izbjegavali pitanja vanjske politike i statusa monarhije, radije se usredotočujući na zdravstvo, obrazovanje i građanska ljudska.

Većina od 2,5 milijuna stanovnika Katara, najvećega svjetskog proizvođača ukapljenog prirodnog plina, stranci su i stoga nemaju pravo glasa. Među 330 tisuća Kataraca, samo potomci onih koji su bili državljani te zemlje 1930. imaju pravo glasa i kandidature.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!