20:31 / 24.06.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Odvjetnik potvrdio da se McAfee ubio u ćeliji u Španjolskoj

John McAfee

John McAfee

Foto: Darrin Zammit Lupi / REUTERS

Tvorac slavnog antivirusnog programa John McAfee u srijedu je počinio samoubojstvo u zatvoru u Barceloni, potvrdio je njegov odvjetnik, nakon što je ga je Španjolska odlučila izručiti SAD-u zbog optužbi o utaji poreza. 

McAfeeov odvjetnik Javier Villalba kazao je da se američko-britanski programer objesio jer ga je devet mjeseci u zatvoru dovelo do očaja. 


Tijekom saslušanja na sudu prošli mjesec 75-godišnji McAfee rekao je da će zbog svoje visoke dobi vjerojatno ostatak života provesti u pritvoru u SAD-u ako bude osuđen. 


Nadam se da će španjolski sud vidjeti nepravdu u tome, rekao je tada pa dodao da ga SAD želi iskoristiti kao primjer. 


McAfee je godinama bježao od američkih vlasti, djelomično na svojoj megajahti. Optužen je u saveznoj državi Tennessee zbog utaje poreza, a optužen je i u slučaju prijevare kriptovalutama u New Yorku. 


Živopisni tehnološki poduzetnik ulovljen je 3. listopada na zračnoj luci u Barceloni, uoči presjedanja za Istanbul s britanskom putovnicom, objavila je tada španjolska policija. 


McAfee je prije lansiranja prvog antivirusnog programa 1987. godine radio za NASA-u, Xerox i Lockheed Martin. Intel je preuzeo tvrtku 2011., dok McAfee nije više imao ulogu u njoj. Program i dalje nosi njegovo ime i u svijetu ima 500 milijuna korisnika. 


Španjolski sud je odluku o izručenju donio u srijedu, a istog dana on je pronađen mrtav u ćeliji. 


McAfee je 2019. rekao da nije platio američki porez na dohodak osam godina iz ideoloških razloga. Kubi je ponudio pomoć u izbjegavanju američkih sankcija putem kriptovaluta, a planirao se i kandidirati za američkog predsjednika kao predstavnik libertarijanaca. 


Njegova supruga Janice na Twitteru je u nedjelju napisala kako su američke vlasti odlučne u tome da John umre u zatvoru kako bi bio primjer za one koji govore o korupciji unutar vladinih agencija. 


Nema šanse da bi on imao pošteno suđenje u SAD-u, dodala je tada. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!