13:02 / 19.10.2020.

Autor: V.K./Hina

OECD: Veliki pad migracija 2020. zbog pandemije

Foto: REUTERS/Borja Suarez

Foto: REUTERS/Borja Suarez

Foto: - / REUTERS

Broj izdanih boravišnih dozvola smanjio se za gotovo polovinu u prvih šest mjeseci, što je "bez presedana".
Broj izdanih boravišnih dozvola smanjio se za gotovo polovinu u prvih šest mjeseci, što je "bez presedana", navodi OECD u izvješću i ocjenjuje da će međunarodne migracije biti "izrazito male" u 2020.

-
Pandemija covida-19 imala je veliki utjecaj na migracijske tokove u prvoj polovici godine, stoji u izvješću Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koja okuplja četrdesetak razvijenih zemalja.

Smanjen je broj izdanih novih boravišnih dozvola za 46 posto, ali bi on "mogao biti djelomično nadoknađen u drugoj polovici godine". Taj pad "nije iznenađujuć" s obzirom na zatvorene granice i ograničena kretanja tijekom više mjeseci. Međutim, utjecaj krize uvelike se razlikuje od zemlje do zemlje.

- Ima mnogo zemalja OECD-a, posebice izvan Europe, gdje je priljev migranata doslovce nula, poput Australije, Japana, Sjedinjenih Država, Južne Koreje, rekao je Jean-Christophe Dumont, šef OECD-ovog odjela za međunarodne migracije.

- U Europi je drukčija dinamika. Tako je na primjer u Švedskoj zabilježeno smanjenje, ali puno manje nego drugdje. U zemljama poput Francuske došlo je do izuzetno velikog pada broja izdanih dozvola, posebice u travnju, ali u lipnju se vratio na razinu od prošle godine. Sve u svemu, međunarodne migracije u zoni OECD-a bit će izuzetno male 2020., navodi se u izvješću.

Godine 2019., prije pandemije, broj imigranata primljenih iz humanitarnih razloga u zemljama članicama OECD-a pao je za 25 posto. Taj se pad uglavnom pripisuje SAD-u gdje je administracija Donalda Trumpa pooštrila migracijsku politiku.

Nasuprot tome, migracije radnika "bilježe snažan rast" (+13 posto u prosjeku), posebice u Ujedinjenom Kraljevstvu (+42 %), Finskoj (+29 %), Luksemburgu (+29 %) i Francuskoj (+12 %).

U europskim članicama OECD-a, Izraelu i SAD-u imigranti su prekomjerno zastupljeni u uslužnom sektoru gdje ima veliki broj niskokvalificiranih radnika, posebice zaposlenih kao pomoć u kući te u hotelima i restoranima, podsjeća organizacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!