OESS upozorava na jačanje krize u BiH

20:50 / 12.12.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

OESS

OESS

Foto: Claudio Bresciani/TT News Agency / REUTERS

Najviši dužnosnici OESS-a u nedjelju su upozorili vlasti Republike Srpske kako svojim koracima opasno ugrožavaju mir u BiH i cijeloj regiji dok je iz krugova grupacije Zelenih u Europskom parlamentu objavljeno kako je Unija u slučaju potrebe spremna vojno reagirati i odmah poslati u BiH šest tisuća vojnika.

Predsjedateljica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i ministrica vanjskih poslova Švedske Ann Linde i glavna tajnica te organizacije Helga Maria Schmid oglasile su se izjavom u kojoj su navele kako pokušaji RS da jednostranim odlukama preuzme ovlasti koje sada ima BiH kao država samo pojačavaju napetosti i ugrožavaju sve što je u BiH postignuto u proteklih 26 godina.

- Pozivamo političke lidere u RS da se suzdrže od negativnih političkih poteza usmjerenih ka podjelama. Osporavanje Daytonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine nosi sa sobom rizik narušavanja mira u državi i u regiji, stoji u izjavi dužnosnica OESS-a.

Zbog krize u BiH u tu je zemlju tijekom vikenda stiglo izaslanstvo grupacije Zelenih/EFE u Europskom parlamentu čiji članovi razgovaraju s bosanskohercegovačkim parlamentarcima i drugim dužnosnicima kako bi poslali upozorenje da Europski parlament neće biti tek promatračem krize u BiH koja je eskalirala nakon što je parlament RS 10. prosinca usvojio zaključke kojima je povukao suglasnost tog entiteta na državne zakone o obrani, neizravnom oporezivanju te Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću.

Zastupnici iz RS u parlamentu BiH odbili su sudjelovati u razgovorima s Waitzom i Franzom uz obrazloženje kako grupacija Zeleni/EFE u Europskom parlamentu koju oni predstavljaju ima "neuravnotežena stajališta".

- Oni zanemaruju stavove dva konstitutivna naroda, ustav i opće prilike u zemlji a stajališta su im usklađena samo sa željama bošnjačke politike, kazala je Snježana Novaković Bursać koja je zastupnica u parlamentu BiH ispred Saveza nezavisnoh socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!