Ogorec: Rusi nemaju taktiku osvajanja velikih urbanih središta

26.02.2023.

10:52

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Foto: HTV / HRT

Obilježena je godišnjica rata u Ukrajini. Situacija na ratištu i dalje se sporo mijenja. Rusi napadaju duž istočne fronte, Ukrajinci se grčevito brane. Vladimir Putin namjeravao je pokoriti Ukrajinu i osvojiti Kijev u nekoliko dana, no ukrajinski branitelji pružili su žestok otpor. Golemu pomoć Ukrajina od prvog dana dobiva sa zapada - oružje, tenkove, humanitarnu pomoć.

Kakav se razvoj događaja može očekivati u sljedećim tjednima i mjesecima, teško je reći, ali sigurno je da će rat potrajati. O svemu tome u emisiji Studio 4 govorio je stručnjak za sigurnost Marinko Ogorec.

- Mogli smo vidjeti kako se situacija na terenu mijenjala iz dana u dan. U početku je operacija počela kao munjeviti udar sa svim snagama angažiranim s ruske strane, rekao je.

Dodaje kako je ukrajinska strana u početku bila zbunjena, no vrlo je brzo prebrodila kaotično stanje i pružila vrlo organiziran i energičan otpor.

- Rusko vojno čelništvo bilo je time iznenađeno i zbunjeno snažnim otporom ukrajinskih snaga, te su počeli raditi strateške pogreške, rekao je Ogorec.

Rusi su vrlo brzo shvatili da od Blitzkriega neće biti ništa, naglasio je.

Dodaje kako je započelo pozicijsko ratovanje, slično onomu iz Prvog svjetskog rata, samo sa znatno suvremenijom tehnikom.

- Činjenica je da ovakva situacija može potrajati, naglasio je.

Istaknuo je kako Rusi nemaju taktiku osvajanja velikih urbanih središta, nego, kako kaže, pred sobom drobe metar po metar prostora i osvajaju ga uz velike žrtve i razaranja.

- I jedna i druga strana došle su u situaciju kada trebaju predah te konsolidaciju snaga, naglasio je.

Novi tenkovi počinju stizati u Ukrajinu, no pitanje je kada će biti u upotrebi s obzirom na kompleksnu obuku vojnika za upravljanje tim strojevima.

- To su strojevi čiju upotrebu treba ovladati. Oni donose prevagu u borbama, rekao je Ogorec.

Ukrajina traži borbene avione, no Zapad za sada kaže ne.

- Pitanje je što bi Ukrajinci napravili s avionima F-16 i da ih dobiju. Naime, obuka za zrakoplovne sustave je jako složena, naglasio je.

Dodaje kako se smatra da već obučenom pilotu treba godina dana da prijeđe na drugi tip aviona.

Pogledajte više u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!