Ogorec za HTV: Ukrajinska ofenziva pokazala je da je ruska vojska "tigar od papira"

11.10.2022.

11:16

Autor: Studio 4/IMS/HRT

Marinko Ogorec, politički analitičar; napušteni ruski tenkovi u selu Kurylilvka

Marinko Ogorec, politički analitičar; napušteni ruski tenkovi u selu Kurylilvka

Foto: HRT/Vitalii Hnidyi / REUTERS

Ukrajinska ofenziva pokazala je da je ruska vojska "tigar od papira", kazao je u HTV-ovom Studiju 4 politički analitičar Marinko Ogorec. Istaknuo je da će ofenziva vjerojatno trajati dok ne počne rasputica, jesenske kiše i blato na terenu. Napominje da su ruske snage pokazale neinicijativnost i značajan pad borbenog morala i motivacije. 

Ruskim snagama trenutačno nije lagano nigdje, tvrdi Ogorec.

- Pokazali su neinicijativnost, da imaju problema s održavanjem bojišnice, da imaju problema s borbenim djelovanjem. Pokazali su i značajan pad borbenog morala i motivacije. S tim imaju najviše problema, a tu su još i problemi u vođenju i zapovijedanju, logistički problemi, organizacijski i drugi. Rusima u svakom slučaju nije nigdje dobro. Ukrajinci su u zamahu. Oni su sada, kaže Ogorec, u inicijativi.

Ruska vojska - "tigar od papira"

Ukrajinska protofenziva pokazala je da je ruska vojska "tigar od papira", u pravom smislu te riječi, izjavio je Ogorec. Pojašnjava da je to zbog toga što su demotivirani za ono zbog čega su tamo.

- Vidjeli smo da vojnici doslovno ostavljaju kompletnu opremu, mehanizaciju, tehniku, naoružanje i bježe glavnom bez obzira kako bi spasili goli život, kazao je Ogorec i dodao da se takva situacija s ruske strane baš i nije očekivala.

Ruski predsjednik Vladimir Putin jako brzo smjenjuje zapovjednike u ruskoj vojsci, kaže Ogorec te navodi da to i nije, na neki način, dobro.

- Činjenica je da u ruskoj vojsci struktura vođenja i zapovjedanja nije dobro postavljena. Koordinacija na bojišnici nije dobra. Logistika im je oduvijek bila problem. Organizacija npr. kampanje za mobilizaciju bila je katastrofalno vođena, a i rezultati su bili katastrofalni. Jako puno je stvari koje bi trebalo riješiti, a Putin mijenja zapovjednike doslovno kao košulje, a to isto ne vodi ničemu, izjavio je. 

Zna se tko je glavni krivac za sve ovo, kazao je Ogorec te dodaje da se ništa bez Putinovog odobrenja i znanja ne može pokrenuti. On je taj koji je problem cjelokupne ove situacije. Još ga ne percipiraju u širim slojevima društva ili se o tome šuti, kazao je. 

Govoreći o poteškoćama u mobilizaciji ruske vojske Ogorec je istaknuo i činjenicu da mnogi stanovnici bježe iz države.

Krimski most - infrastruktura od strateškog značaja

Krimski most je strateška točka Rusije. On povezuje Krim s matičnom državom. On je bitna infrastruktura od strateškog značaja tako da je to vrlo važno za opstanak Krima unutar "ruskog teritorija".

- Diverzija na mostu izvedena je vrlo dobro. Najvjerojatnije je da su to Ukrajinci proveli. Definitivno se radi o objektu koji je vojni cilj i samim time podliježe borbenom djelovanju kao takvom. Isto tako, može se očekivati odgovor koji je uslijedio, dodaje Ogorec.

Produbljava se energetska kriza

Smatra da je ruski odgovor na Krimski most bio temeljito razrađen. Putin razmišlja o tome da se ne bori protiv Ukrajine, već cijeloga zapada i on cijeli zapad doživljava kao protivnika, kaže Ogorec. 

- Ovi napadi koji su bili usmjereni su na električne instalacije i električne potencijale Ukrajine kao takve, zato jer je Ukrajina do sada bila jedna od velikih izvoznica električne energije u Europsku uniju, izjavio je i dodao da se na taj način produbljava energetska kriza - zatvorili smo plin, nafta više neće ići, a sada više neće ići niti struja. To je sve u jednoj kampanji energetske borbe protiv Europe kao takve, dodao je.

Odgovarajući na pitanje je li napad na Kijev i 12 ukrajinskih regija išta promijenio u odnosu snaga na bojištu, kazao je da u značajnoj mjeri još nema promjena. Podsjetio je da je Ukrajina objavila da više neće moći slati struju Europi te smatra da je Rusija opet uspjela u energetskom segmentu pogoditi europske države.

video thumb

Bez velike pomoći zapadnih država, a prije svega SAD-a i Velike Britanije, Ukrajina, kaže Ogorec, odavno ne bi mogla sama parirati Rusiji.

Ogorec: Prijetnje nisu blef

Napominje da ruske prijetnje nuklearnim oružjem nisu blef. To je još uvijek opcija, kao neka zadnja situacija, ako bi se Putin osjetio ugrožen, pojašanjava Ogorec. 

- Ako na prostoru Rusije dođe do nekakve jače eskalacije ili se uključe neki čimbenici, bojim se da to nije samo blef. Dok god neka strana ima nuklearno oružje, a Rusija ga ima, dotle i postoji mogućnost da se to upotrijebi u operativnom djelovanju, izjavio je. 

Ogorec je govorio i o tome da Putin nije iskoristio sve svoje potencijale, konvencionalno oružje. Smatra da Poljska neće biti uključena u vojne operacije, objasnio je i u kojem smislu bi Bjelorusija mogla pomoći Rusiji, a bilo je riječi i o poziciji Srbije i povezanosti s Rusijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!