Golemi požar u Novom Meksiku mogao bi se do kraja vikenda pogoršati

08.05.2022.

07:11

Autor: Hina/HRT

Takozvani Hermits Peak Fire gori više od mjesec dana

Takozvani Hermits Peak Fire gori više od mjesec dana

Foto: Adria Malcolm / REUTERS

Drugi najveći požar u povijesti Novog Meksika mogao bi postati još gori ovog vikenda jer obuzdavanje širenja vatre otežavaju vjetar i suša. 

Takozvani Hermits Peak Fire gori više od mjesec dana i zahvatio je područje veće od grada Chicaga. Mnoge su obitelji ostale bez krova nad glavom, a tisuće su evakuirane, piše BBC.


Očekuje se da će vjetar i skoro rekordno visoke temperature te niska vlažnost zraka dodatno potaknuti širenje požara.


Nacionalna meteorološka služba u Albuquerqueu upozorila je da se tijekom vikenda očekuju vjetroviti i suhi uvjeti koji će pogoršati tešku situaciju.


Američki predsjednik Joe Biden ovog je tjedna proglasio veliku katastrofu u Novom Meksiku te dao na korištenje federalne resurse, uključujući financijsku pomoć za stanovnike tih područja.


 U Las Vegasu, gradu koji ima 13.000 stanovnika, zatvoreni su restorani, trgovine i škole, a nastava se održava na daljinu. 


- To je doslovno kao da živite pod tamnim oblakom. Uznemirujuće, rekla je stanovnica tog grada Liz Birmingham.


- Postoje neizvjesnost i strah kako će vjetrovi utjecati na požar. Kada ljude evakuiraju iz nekog područja, ne mogu se vratiti, pa su veoma zabrinuti, rekao je predsjednik Zaklade zajednice Las Vegas Elmo Baca.


Vjeruje se da je požar započeo 6. travnja i da je djelomično povezan s preventivnim požarom koji je izazvao  US Forest Service kako bi se smanjila zapaljiva vegetacija. No taj se požar tada spojio s još jednim šumskim požarom.


Učestalost velikih šumskih požara dramatično se povećala posljednjih desetljeća.


U usporedbi s 1970-ima, požari koji zahvaćaju površinu veću od 40 četvornih kilometara sada su sedam puta češći na zapadu SAD-a, prema neovisnoj organizaciji znanstvenika i novinara Climate Central.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!