12:31 / 25.10.2018.

Autor: J.P./I.H./HRT

Oko 1500 migranata u Meksiku traži izbjeglički status

-

-

Foto: - / -

Pitanje karavane posebno je užarilo američku političku scenu jer samo je desetak dana do izbora za američki kongres!
Nekoliko tisuća migranata iz zemalja Srednje Amerike nastavlja svoj 4.000 kilometara dug put prema SAD-u, i to kroz Meksiko u koji su ušli ilegalno. Dio njih ipak je, čini se, odustao. Naime, meksičke vlasti procjenjuju da ih je sada tisuću manje.

Oko 1.500 migranata ostalo je u Meksiku i zatržilo izbjeglički status, a nekolio stotina traži pomoć pri povratku kući. Većina ih je iz Hondurasa.

Američki predsjednik od prvog je dana jasan. Nekontrolirani priljev ugroza je nacionale sigurnosti i migranti nisu dobrodošli. 'Imam vrlo dobre informacije. Pogledate li što se događa u Hondurasu i izvještaje o toj zemlji, pa i telefonski razgovor potpredsjednika, možda ćete sve razotkriti. Želiš li to spomenuti, Mike?', kazao je Donald Trump.

'Razgovarao sam s predsjednikom Hondurasa. Rekao mi je da su karavanu koja sada prolazi kroz Meksiko organizirale ljevičarske organizacije i da je financira Venezuela', kazao je Mike Pence, potpredsjednik SAD-a.

I dok svaki od migranata ima svoju priču, a politika svoja lica i naličja, ova slika je realnost. SAD inzistira na tome da migranti moraju prvo zatražiti azil u Meksiku. Pitanje karavane posebno je užarilo američku političku scenu jer samo je desetak dana do izbora za američki kongres!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!