Kraj drame u Crnoj Gori: Predao se muškarac koji je zauzeo banku

15:45 / 28.12.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Uhićenje

Uhićenje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Edin Begzić, koji je u utorak ujutro opasan eksplozivom zauzeo poslovnicu jedne banke u crnogorskom gradu Baru tražeći da se bivšim radnicima propale tvrtke Primorke vrati novac, predao se mirno policiji nakon razgovora s potpredsjednikom vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem.

Policija je prethodno satima pregovarala s Begzićem, koji je u videoizjavi objavljenoj na internetu poručio Abazoviću da će, ako bilo tko pošalje privatno osiguranje, vojsku ili policiju da napadne radnike, biti odgovoran za kaos koji nastane.

Abazović, koji je i koordinator sigurnosnih službi, obećao je da će u petak u vladi primiti bivše radnike Primorke, kako su prenijeli mediji u Podgorici.

Edin Begzić sin je bivših radnika crnogorske kompanije Primorke uništene tijekom masovne privatizacije, a njegov zahtjev bio je da banka vrati novac njegovim roditeljima i ostalim radnicima, tvrdeći da je radnicima nanesena višemilijunska šteta.

- Ja sam sin radnika Primorke i spreman sam dati život za njih, rekao je Begzić na snimci.

Tijekom krizne situacije policija je evakuirala dio tog grada na crnogorskoj obali. Tijekom opsade u banci nije bilo zaposlenih.

Kompanija Primorka Bar bila je nekada uspješna tvrtka u većinski državnom vlasništvu. Tijekom masovne vaučerske privatizacije prodana je crnogorskim tajkunima koji su je 2008. godine založili za višemilijunski kredit kod jedne inozemne banke, za koji je jamstva dala država Crna Gora.

Primorka je poslije otišla u stečaj, a radnici su ostali bez posla. Crnogorsko specijalno tužiteljstvo za organizirani kriminal i korupciju 2017. godine pokrenulo je postupak protiv svih uključenih u tu aferu zbog kriminalnog udruživanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!