19:22 / 16.01.2022.

Autor: Željko Raić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Okončana sportsko-politička saga oko Novaka Đokovića

Novak Đoković u Zračnoj luci u Melbourneu

Novak Đoković u Zračnoj luci u Melbourneu

Foto: Loren Elliott / REUTERS

Završena je najveća sudska teniska sapunica. Novak Đoković deportiran je iz Australije. Savezni sud potvrdio je vladinu odluku o ukidanju vize srbijanskom tenisaču koji ove godine neće imati priliku osvojiti deseti Australian Open. 

Podsjetimo, Đoković, koji nije cijepljen, priznao je da je provodio vrijeme s ljudima nakon što je saznao da je pozitivan i da je njegov agent netočno ispunio formular za vizu. 

Brojni analitičari poručuju - nije Novak samo izgubio sudski spor, ovo je pretežak udarac za njegovu karijeru i posljedice će se tek vidjeti. 

Novak Đoković u društvu svojeg stručnog, ali i odvjetničkog tima, odmah nakon izricanja presude krenuo je prema zračnoj luci i prvim mogućim letom uputio se prema Beogradu. 

Suđenje zatvoreno za javnost otvorilo se za medije tek nekoliko posljednjih minuta kako bi suci mogli objaviti da je Novak Đoković izgubio pravnu bitku za dobivanje vize.

- Nalozi suda su: prvo, da se izmijenjeni zahtjev odbaci s pripadajućim troškovima, o troškovima će se dogovoriti. Drugo, razlozi presude bit će naknadno objavljeni, rekao je sudac australskog Saveznog suda James Allsop

No kako je cijeli događaj odavno prestao biti samo deportacija jednoga čovjeka, već je postao pitanje koje je uzburkalo svjetsku javnost, sudac daje dodatno objašnjenje.

- S obzirom na zanimanje za ovaj spor između gospodina Đokovića i vladinih ministara u različitim dijelovima svijeta, uključujući domovinu gospodina Đokovića Srbiju, Sud smatra da bi bilo primjereno razjasniti proces koji se vodio. Ovo nije žalba na odluku izvršne vlasti, nego zahtjev Sudu da preispita ministrovu odluku, je li ona bila iracionalna ili pravno nerazumna. 

Sudska presuda kratka i jasna. Đoković je izgubio, nalazi se u zrakoplovu i vraća se u domovinu, a jedino što mu je preostalo nakon dvije žalbe, obraćanje je javnosti.

- Jako sam razočaran odlukom da mi se ukine viza jer to znači da ne mogu ostati u Australiji i natjecati se na Australian Openu. Poštujem odluku suda i surađivat ću s nadležnim tijelima vezano uz napuštanje države. Neugodno mi je zbog toga što je fokus posljednjih tjedana bio na meni, nadam se da će sada biti samo na sportu. Želim igračima i svima uključenima sve najbolje, dio je priopćenja Novaka Đokovića. 

Australski premijer opet na društvenim mrežama pozdravlja odluku suda, traži dodatnu potporu javnosti. Izbori su u svibnju pa je time želio pokazati da je ovo jedini ispravan način borbe protiv pandemije. No ispred suda ipak prosvjednici. Istina, riječ je o malobrojnim pripadnicima jedne etničke skupine.

- Iza ove odluke suda stoji politička odluka. Sve je to samo farsa koja je sve Srbe u cijelome svijetu samo dodatno povrijedila i ponizila, istaknuo je stanovnik Melbournea Goran Zabić

Iako je nedjelja i neradni dan, diljem Srbije od ranog jutra prate se vijesti i malo tko je ostao ravnodušan na presudu iz Melbournea. 

- Ovo je sramota, pa on je jedan od najvećih sportaša svih vremena. Ovo je politička odluka, i sve to samo zato što Novak dolazi iz Srbije, ističe stanovnik Beograda Uglješa Babić

Sudska sapunica je gotova, a zbog izgubljenog spora - koji ga stoji oko pola milijuna dolara, Đokoviću je zabranjen ulazak u Australiju sljedeće tri godine.

video thumb

- Srbijanski javnost i mediji ogorčeni su odlukom australskog suda. Naslovi u ovdašnjim medijima sugeriraju da se iza svega krije politička odluka, kako bi se smjestilo Đokoviću. "Skandal", "sramotna odluka "Ovo je sramota Australije", neki su od naslova. Malo se toga može pročitati kritički o Đokovićevoj odgovornosti i postupcima u ovoj priči. Priopćenjem se oglasila i Đokovićeva obitelj, naveli su da razlozi za ovakvu odluku nisu sportski već politički. Vjeruju da će Đoković iz ovoga izaći još jači. Premijerka Ana Branbić rekla je da je razočarana odlukom i da je odluka pokazala da vladavina prava ne funkcionira. Brutalnim i otvorenim lažima nazvala je izjave australskih vlasti da je u Srbiji manje od 50% cijepljenih. Predsjednik Srbije je rekao kako su australske vlasti ponizile sebe maltretiranjem Đokovića, a ne njega te da se on može vratiti uzdignute glave u svoju zemlju, nakon onoga što je prošao u Australiji, istaknuo je reporter Marin Ćurić u javljanju za središnji Dnevnik. 

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, osudili su postupke australskih vlasti.

- Onda je krenulo šikaniranje, maltretiranje do sada neviđenih razmjera i u smislu medijskog linča, bukvalno lova na veštice protiv jedne osobe jedne zemlje jer su valjda na Đokoviću htjeli da pokažu kako funkcioniše svetski poredak, izjavio je predsjednik Srbije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!