15:34 / 26.04.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

36. godišnjica nuklearne katastrofe, situacija i dalje opasna

Černobil

Černobil

Foto: Drop of Light / Shutterstock

Ruska okupacija nuklearne elektrane u Černobilu od 24. veljače do kraja ožujka bila je "vrlo, vrlo opasna", rekao je glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi koji je stigao na to područje na 36. godišnjicu nuklearne katastrofe.

- Situacija je bila apsolutno abnormalna i vrlo, vrlo opasna, rekao je Grossi novinarima za posjeta Černobilu, na samu godišnjicu nesreće koja se dogodila 1986., prenio je AFP.

Rusi su se u međuvremenu povukli iz Černobila.

Ukrajinska državna tvrtka za atomsku energiju Energoatom objavila je da su ruski projektili u utorak preletjeli na niskoj visini iznad Zaporižja, najveće europske nuklearke na jugu Ukrajine, i ponovila upozorenja da bi ruska invazija mogla dovesti do nuklearne katastrofe, prenio je Reuters.

Krstareći projektili preletjeli su nuklearku i pogodili trgovačku zgradu u gradu Zaporižja, pri čemu je poginula najmanje jedna osoba.

Energoatom je rekao da ruske postrojbe, koje su okupirale elektranu 4. ožujka, na njezinu području drže tešku opremu i streljivo.

- Trideset šest godina nakon tragedije u Černobilu Rusija izlaže cijeli svijet opasnosti od ponavljanja nuklearne katastrofe! upozorio je Energoatom.

Rusija to nije komentirala.

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj u povodu godišnjice napisao je da su posljedice nuklearne katastrofe bilo strašne za cijelu Europu.

U travnju 1986. eksplodirao je u tada svojetskoj elektrani Černobilu četvri blok i ta se nuklearna nesreća smatra najvećom u povijesti korištenja nuklearne energije u civilne svrhe.

Tisuće ljudi umrle su, tisuće su bile ranjene, mnoštvo je oboljelo. Deseci tisuća morali su se iseliti. U opsegu 30 kilometara oko nuklearke evakuirano je oko 350.000 ljudi. To je područje i danas nenaseljeno uz iznimku starih stanovnika koji su se vratili unatoč zabrani.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!