17:02 / 09.02.2020.

Autor: P.F./HRT

Oluja hara sjeverozapadnom Europom

-

-

Foto: - / -

Naleti vjetra natjerali su vlasti da otkažu na desetke letova. Pojedini su dijelovi zemlje poplavljeni.
Sjeverozapadnu Europu pogodila je oluja. U Irskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Belgiji i Njemačkoj otkazani su deseci letova. Irska je bila prisiljena otkazati svečanost u povodu proglašenja Galwaya europskom prijestolnicom kulture. A najgore se tek očekuje tijekom noći.

Prve na udaru olujnoga nevremena bile su Irska i Velika Britanija. Ondje bi ovo mogla biti oluja desetljeća.

U Velikoj Britaniji otkazane su stotine letova, željeznički i pomorski promet je otežan, ljudima je savjetovano da ne kreću na put. Udari vjetra dosežu brzinu od 145 kilometara na sat, dijelovi Škotske su poplavljeni, ostaju bez struje. Poplave prijete u mnogim dijelovima zemlje.

U Škotskoj su zbog nevremena tri osobe stradale kada se urušio krov gostionice. Ciara mogla bi se pokazati kao najsnažnija oluja od 2013. kada su naleti vjetra dosezali brzinu od 130 km/h.

Olujno nevrijeme širi se na sjeverozapad Europe. Ne štedi ni sjever Francuske. Stanovnicima je upućen poziv da se klone šumovitih područja, te da ne izlaze na more.

U Nizozemskoj snažni udari vjetra s Atlantika. Zračna luka u Amsterdamu, jedna od najprometnijih u Europi, otkazuje letove. Vjetar će ojačati. Stanovnicima je preporučeno da ne izlaze.

U Belgiji, orkanski udari vjetra. Poremećen je promet u briselskoj zračnoj luci, u gradu su zatvoreni parkovi. 

U Njemačkoj olujni vjetar, jaki pljuskovi i grmljavina na sjeveru i u središtu zemlje. U nekim saveznim državama sutra neće raditi škole. Frankfurtska zračna luka otkazuje letove, zasad je otkazano i 130 planiranih za sutra. Otežan je promet i u drugim njemačkim zračnim lukama. Vjetar čupa drveće, ruši skele na zgradama, a njemačka željeznica poziva ljude da odgode putovanje. 

Jug Njemačke nevrijeme će zahvatiti ujutro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!