22:58 / 13.09.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Oluja Nicholas prijeti obalama Teksasa

Tropska oluja, ilustracija

Tropska oluja, ilustracija

Foto: - / Shutterstock

 Oluja Nicholas koja se kreće prema Teksasu mogla bi prerasti u uragan prije nego što zahvati američku obalu, upozorio je Nacionalni centar za uragane. 

Oluja Nicolas nalazi se 70 kilometara od ušća Rio Grande, rijeke koja obilježava granicu između Meksika i Teksasa, te se kreće prema sjeveru i trebala bi zahvatiti kopno.


Uz vjetrove do 95 km/h, oluja Nicholas bi mogla izazvati poplave, posebice u gradskim područjima, upozorili su američki meteorolozi.  


Guverner Teksasa Greg Abbott tražio je od stanovnika da prate upozorenja lokalnih vlasti. 


- Večeras i sutra očekujemo jake kiše. Nemojte izlaziti, zahtijevao je Sylvester Turner, gradonačelnik Houstona, metropole koja još nosi ožiljke razarajućeg uragana Harveyja iz 2017. godine. 


U utorak neće biti nastave u području Houstona. U Teksasu su oluje i uragani česti. Zagrijavanjem površine oceana, te pojave su sve jače, objašnjavaju znanstvenici i one predstavljaju sve veću opasnost za obalno stanovništvo koje je na udaru valova izazvanih plimom.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!