Omikron potvrđen i u BiH

14:45 / 29.12.2021.

Autor: Hina/HRT

omikron virus brzo se širi

omikron virus brzo se širi

Foto: Jorgen Fromme / Pixsell

Omikron-varijanta koronavirusa potvrđena je u srijedu i u Bosni i Hercegovini gdje do sada nisu zabilježeni slučajevi zaraze novom varijantom koja se ubrzano širi svijetom.


Svi slučajevi zaraze omikronom potvrđeni su u laboratoriju Kliničkog centra u Sarajevu gdje je testirano 100 uzoraka uzetih od pacijenata početkom tjedna u domovima zdravlja u glavnom gradu BiH.


- Od 100 uzoraka u 10 slučajeva je potvrđena mutacija koronavirusa u smislu potvrđene omikron varijante, kazala je ravnateljica Kliničkog centra Sebija Izetbegović za komercijalnu televiziju Hayat.


U BiH je u protekla 24 sata na koronavirus testirano nešto više od 3500 uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 800 osoba.


U aktualnom valu pandemije najveći dnevni broj novozaraženih bio je 1250, a dnevni je broj trenutačno u prosjeku ispod tisuće.


Na snazi blage epidemiološke mjere


U BiH su na snazi razmjerno blage epidemiološke mjere jer nema posebnih ograničenja rada ugostiteljskih objekata a nije propisana niti obveza posjedovanja dokaza o cijepljenju ili preboljenju za ulazak u bilo koju javnu ustanovu.


U BiH bez tih potvrda nesmetano mogu ulaziti državljani susjednih zemalja.


Od izbijanja pandemije u BiH je koronavirusom zaraženo više od 283 tisuće ljudi a umrlo je nešto više od 12,5 tisuća oboljelih od covida-19.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!