Omikron se širi u Europi, a u JAR-u dnevni broj zaraženih pada za 40%!

19:41 / 22.12.2021.

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Predbožićni "shopping" u Londonu

Predbožićni "shopping" u Londonu

Foto: Peter Nicholls / REUTERS

I dok se novi, peti val epidemije izazvan omikron-varijantom koronavirusa u nas tek najavljuje te postoji bojazan da bi se mogao spojiti s još aktualnim četvrtim valom, u sve više europskih zemalja omikron je već sada dominantan i izaziva golem porast broja novozaraženih. Nakon što je zahvatio skandinavske zemlje i Veliku Britaniju, u kojoj je danas zabilježeno rekordnih 106 tisuća novih slučajeva, omikron se sve više širi i zemljama Mediterana.

Pandemija bukti, ponovno se ruše crni rekordi. Francuska samo u jednom danu bilježi gotovo 73 tisuće novooboljelih. Prvi čovjek francuskog zdravstva tvrdi da bi uskoro mogli imati i 100 tisuća zaraženih dnevno.

- Morate znati da se kod delta-varijante broj zaraženih udvostruči u 12 dana. Kod omikrona se udvostruči svaka dva do tri dana. kaže francuski ministar zdravstva Olivier Veran

Eksplozivno širenje zaraze koronavirusom u Španjolskoj. Zarazniji omikron potvrđen je kod polovine novooboljelih. 

- Dugački su redovi, sve do stražnjeg dijela klinike. 

- Klinika je pretrpana od prošlog tjedna. Od tada sam čekala termin za PCR test, govore u anketi. 

U najpogođenijoj europskoj zemlji u prvom valu pandemije - Italiji - na snazi su oštre mjere ograničenja, a zbog rasta broja zaraženih vlasti pozivaju na cijeljenje. 

- Cjepiva jesu i ostat će najbolja obrana od virusa. Imajte na umu da tri četvrtine umrlih nisu cijepljene. Pozivam sve građane da nastave s cijepljenjem, da prime i booster dozu, kaže talijanski premijer Mario Draghi

Izrael namjerava starijima od 60 godina i zdravstvenim djelatnicima ponuditi četvrtu dozu cjepiva zbog straha od širenja omikron-varijante. 

A upravo je ta varijanta u Sjedinjenim Državama postala dominantna. Trenutačno je 73 posto infekcija tog soja.

- Dat ćemo 100 dolara svakomu tko ode i primi booster dozu do kraja godine, kaže gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio.

video thumb

U JAR-u broj zaraženih drastično pada

Velik obrat u bivšem žarištu omikron-varijante - u Južnoj Africi - gdje je otkrivena. Dnevni broj zaraženih drastično pada, za 40 posto.

Smanjuje se i broj oboljelih kojima je potrebno bolničko liječenje.

Stručnjaci iz Južne Afrike objavili su da je vrhunac vala već prošao i da nije bilo ozbiljnih posljedica.

Pretpostavljaju da broj zaraženih pada jer je ondje sada ljeto i mnoga se okupljanja održavaju na otvorenom, a i prosječna dob stanovnika je 27 godina pa su na virus - otporniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!