Omikron zarazan na raznim površinama dulje od izvornog COVID-a

16.03.2022.

10:02

Autor: M.Š./Hina/HRT

Cijepljenje u Jakarti

Cijepljenje u Jakarti

Foto: Willy Kurniawan/File Photo / REUTERS

Najnoviji laboratorijski pokusi pokazali su da čestice omikrona mogu preživjeti na raznim površinama i pritom su zarazne dulje od čestica izvornog COVID-a.

Istraživači su, u sklopu studije pokapali različite površine na sobnoj temperaturi kapljicama zaraznog virusa iz izvorne verzije koronavirusa i kapljicama varijante omikron BA.1.

Ustanovili su da je na glatkim površinama, poput stakla, nehrđajućeg čelika i plastične ploče omikron bio zarazan i nakon tjedan dana, dok čestice izvornog COVID-a četvrti dan više nisu bile zarazne kada su se zadržale na nehrđajućem čeliku i plastičnim pločama, odnosno sedmi dan na staklenim površinama. 

Rezultate su objavili na internetskoj stranici bioRxiv koja još nije prošla stručnu recenziju. 

Na papirnatoj maramici i papiru za ispis izvorni virus više nije bio zarazan nakon 30 minuta. Omikron se pokazao zaraznim i nakon 30 minuta, ali ne i nakon sat vremena, pokazali su nalazi. 

U najvećem broju slučajeva COVID se prenosi zrakom respiratornim kapljicama, a zaraza putem kontakta s kontaminiranim površinama je rjeđa.

- Nova studija "ističe važnost higijene ruku i čišćenja površina koje redovito dodiruju različite osobe, rekao je koautor studije Leo Poon sa Sveučilišta u Hong Kongu. Posebno treba voditi računa o higijeni površina koje je kontaminirala osoba oboljela od COVID-a.

S ljudske se kože sve varijante koronavirusa u potpunosti inaktiviraju nakon 15 sekundi izlaganja sredstvima za dezinfekciju ruku na bazi alkohola.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!