Onkološki bolesnici unatoč cijepljenju dvjema dozama podložni težem obliku COVID-a

09:39 / 28.12.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Onkološki bolesnici unatoč cijepljenju dvjema dozama podložni težem obliku COVIDA

Onkološki bolesnici unatoč cijepljenju dvjema dozama podložni težem obliku COVIDA

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Onkološki bolesnici koji su cijepljeni dvjema dozama cjepiva protiv COVID-a ne bi smjeli podcijeniti opasnost od zaraze koronavirusom, upozorili su znanstvenici.

Od 54 onkološka pacijenta, koji su se zarazili koronavirusom unatoč tomu što su cijepljeni dvjema dozama Modernina i Pfizero/BioNTechova cjepiva ili jednom dozom Johnson&Johnsonova cjepiva, a prije preporuke da se cijepe boosterom, 65 posto ih je hospitalizirano, 19 posto je završilo na odjelima za intenzivnu skrb, a 13 posto ih je umrlo, podaci su Međunarodnog konzorcija za proučavanje COVID-a i raka.

Studijom nije analizirana učinkovitost cjepiva u prevenciji zaraze.

No među pacijentima cijepljenim dvjema dozama koji su se zarazili koronavirusom, COVID-19 bio je jednako težak kao u usporednoj skupini od 1656 necijepljenih pacijenata s rakom i COVID-om, objavili su znanstvenici u časopisu Annals of Oncology. Pokazalo se da je rizik bio najveći za pacijente s rakom krvi.

- Mnoge studije upućuju na to da se u pacijenata koji boluju od nekog oblika raka ne uspijeva stvoriti snažan imunosni odgovor organizma, a ovo je prva velika studija koja vjerojatno upućuje na posljedice, rekao je dr. Jeremy Warner sa Sveučilišta Vanderbilt u Nashvilleu. Kod onkoloških bolesnika dodatne booster doze su ključne, kao i kontinuirano nošenje zaštitnih maski, održavanje fizičkog razmaka i poticanje svih njihovih bliskih kontakata da se cijepe, kazao je Warner.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!