Milanović: Hrvatska je sigurna zemlja, najracionalnija u regiji

20.09.2021.

20:13

Autor: Branka Slavica/Dnevnik/HRT/IMS

Zoran Milanović obratio se Hrvatskoj zajednici na Manhattanu

Zoran Milanović obratio se Hrvatskoj zajednici na Manhattanu

Foto: HRT / HTV

Unatoč pandemiji, svjetski čelnici u velikom su broju stigli u New York na 76. zasjedanje Opće skupštine UN-a kako bi osobno održali govore na najvažnijem Globalnom diplomatskom forumu. U new Yorku je predsjednik Zoran Milanović. U govoru pred Hrvatskom zajednicom na Manhattanu poručio je da je Hrvatska sigurna zemlja. 


Glavne su teme današnjeg zasjedanja bile pandemija i redefiniranje globalnog ekonomskog poretka nakon pandemije. Kako potaknuti svjetske čelnike da postignu konsenzus i krizu iskoriste za zaokret te stvaranje ekonomski pravednijeg i ekološki održivijeg globalnog sustava. Cjepivo će biti velika tema ovog događaja, posebno u sjeni činjenice da je 70 posto doza cjepiva podijeljeno među 10 najrazvijenijih država. UN nije tražio od državnika koji su došli na zasjedanje da se cijepe i postoji strah da bi ovaj događaj mogao biti veliki širitelj zaraze. Sigurnost j prisutna, no policije je manje nego inače. U New York stiže američki predsjednik Joe Biden, stižu premijeri Velike Britanije, Indije, predsjednici Turske i Njemačke. Hrvatsku predstavlja predsjednik Zoran Milanović. Sastanak Milanovića i glavnog tajnika UN-a, Antonia Guterresa, otkazan je zbog predsjednikovih neodgodivih obveza.Njegov govor pred Hrvatskom zajednicom na Manhattanu je imao odjeka. Poručio je hrvatskoj i svjetskoj javnosti da je Hrvatska sigurna zemlja, izvijestila je za Dnevnik HTV-a, Branka Slavica.

- Nisam zadovoljan kako se stvari razvijaju u regiji u kojoj živimo, u kojoj je Hrvatska jednostavno sidro stabilnosti, ali sidro koje pokušavaju malo uzdrmati. Srećom nije 90., nema opasnosti od izbijanja ozbiljnog sukoba, rekao bih, ikakva sukoba, međutim, moramo gledati što se događa u našem neposrednom okruženju. A ondje se ljudi ponašaju kao da rata nije bilo i kao da nisu izvukli lekciju iz svega onoga što se događalo 90-tih, i u svemu tome najmirniji, najpomirljiviji, najracionalniji, najkonstruktivniji smo mi - Hrvatska. I ova vlada, ja koliko mogu na svoj način, moja prethodnica, njezin prethodnik, dakle, na nama je odgovornost da taj prostor ostane miran, siguran, da se u Hrvatskoj uredno i, još ću jednom reći, sigurno živi. Hrvatska je vrlo sigurna zemlja, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske.

Milanović u New Yorku razgovarao s predsjednikom Kostarike 

Predsjednik Zoran Milanović održao je bilateralni sastanak s predsjednikom Kostarike Carlosom Alvaradom Quesadom, priopćeno je iz njegova ureda. Na sastanku dvojice predsjednika razgovaralo se o unapređenju bilateralne suradnje pri čemu je dogovoreno i podizanje diplomatske razine bilateralnih odnosa dviju država.

Predsjednici Milanović i Quesada složili su se kako dobrim odnosima Hrvatske i Kostarike pridonosi i mala, ali dobro organizirana hrvatska zajednica u Kostariki, osobito u gradu Puntarenas. Razgovarali su i o pandemiji koronavirusa i načinu kako riješiti probleme koje je ona uzrokovala. Dvojica predsjednika su razgovarala i o zaštiti ljudskih prava, kako u kontekstu borbe protiv covida-19, tako i kroz multilateralnu suradnju.

Grlić Radman na sastanku u New Yorku istaknuo važnost uključivanja žena

Hrvatska i Kostarika su ponedjeljak u UN-u organizirale, kao supredsjedatelji, ministarski sastanak o ulozi žena u sprječavanju masovnih zločina kao doprinos toj vrsti multilateralne suradnje. Na sastanku je bio šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman. Istaknuo važnost uključivanja žena i razvijanja njihove uloge u "sudjelovanju i participiranju dogovora na međunarodnoj razini". Ministar sudjeluje na 76. zasjedanju Opće skupštine UN-a, a posjet SAD-u iskoristit će i za niz bilateralnih sastanaka te posjet hrvatskoj zajednici u New Yorku, Pittsburghu i Chicagu. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!