19:47 / 22.09.2020.

Autor: Željko Raić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Opća skupština UN-a o pandemiji, Trump, Xi i Bolsonaro poslali poruke

Foto: United Nations/Handout via REUTERS

Foto: United Nations/Handout via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Pandemija je poremetila i zasjedanje Opće skupštine UN-a, godišnji spektakl govora svjetskih lidera i danonoćne diplomacije.
Pandemija je poremetila i zasjedanje Opće skupštine UN-a, godišnji spektakl govora svjetskih lidera i danonoćne diplomacije. Prvi put donji Manhattan neće biti prepun službenih automobila, lideri su pozvani da unaprijed snime govore, a svaka zemlja mogla je u New York poslati jednog diplomata.

Iako je zgrada UN-a gotovo prazna, osiguranje nikada jače. Govori čelnika emitiraju se u polupraznoj dvorani i čini se da cijeli svijet shvaća koliki utjecaj pandemija ima na normalan život.

- Zaista, velika mi je čast otvoriti raspravu u trenutku kada se svijet nalazi na prekretnici, kada mu je potrebna istina kako bi se suočio s izazovima. COVID-19 u središtu je svjetske pozornosti, odnosno njegove posljedice, rekao je brazilski predsjednik Jair Bolsonaro.

Borimo se protiv nevidljivog neprijatelja, samo zajedno možemo pobijediti - poručio je brazilski predsjednik, koji je donedavno tvrdio da virus i ne postoji. Za razliku od Brazila, SAD ima svoj pristup borbi protiv pandemije.

- Proizvest ćemo cjepivo i cijepiti ljude, pobijedit ćemo virus i stati na kraj pandemiji. Nakon toga otvorit ćemo novo razdoblje dosad neviđene suradnje, prosperiteta i mira, rekao je u svojem govoru američki predsjednik Donald Trump.

No predsjednik Trump ipak je ostao dosljedan sebi, virus i dalje naziva kineskim - u ovom govoru prozvao je Kinu za puštanje virusa, a Svjetsku zdravstvenu organizaciju za neprofesionalnost i nedosljednost u zaustavljanju pandemije. Kineska strana poručuje - nema prozivanja.

- Pobijedit ćemo virus, čovječanstvo će, ali samo uz zajednički napor, dobiti tu važnu bitku. I najvažnije u svemu - virus je izazov kojeg se ne smijemo bojati, poruka je kineskog predsjednika Xi Jingpinga.

Današnja rasprava bila je posvećena nedavnoj političkoj europskoj krizi, odnosno prepucavanja dviju članica NATO-a oko fosilnih izvora - Grčke i Turske. Pa u cilju smirivanja - novi prijedlog.

- Opet pozivam na dijalog i suradnju, pa predlažem održavanje regionalne mediteranske konferencije svih zemalja kako bi se problem riješio za zelenim stolom, istaknuo je turski predsjednik Tayyip Erdogan.

No opći je zaključak nakon prvog dana, bez sastanaka uživo i pregovora, diplomati u UN-u ne vjeruju da se može mnogo postići.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!