Opća skupština UN-a usvojila rezoluciju koja joj daje mandat da raspravlja o vetu Vijeća sigurnosti

26.04.2022.

22:38

Autor: Branka Slavica/T.V./HRT

Ujedinjeni narodi

Ujedinjeni narodi

Foto: - / Shutterstock

Opća skupština Ujedinjenih naroda dobila je mandat da u slučaju kada jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a iskoristi pravo veta automatski sazove sjednicu i zatraži obrazloženje te odluke.

Svaki put kada Rusija, SAD, Velika Britanija, Francuska ili Kina blokiraju odluke u najmoćnijem tijelu UN-a, predsjedatelj Opće skupštine u roku od deset dana sazvat će sjednicu na kojoj će sve države članice UN-a raspravljati o vetu.

Rezolucija koja predsjedniku Opće skupštine daje taj mandat usvojena je u utorak konsenzusom, 83 države su sponzorirale taj dokument, među njima su i SAD, Velika Britanija i Francuska koje imaju pravo veta.

Moć veta, koju je pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a dobilo zbog njihove ključne uloge u stvaranju svjetske organizacije, dugo je predmet kritika.

Ruska invazija na Ukrajinu i pozicija koja Moskvi omogućuje da blokira sve važne odluke u Vijeću sigurnosti vezano uz napadnutu zemlju, uključujući i odluke o humanitarnoj pomoći, ponovno su otvorile raspravu o neučinkovitosti UN-a.

Stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a pravo veta su više od 250 puta koristile javno, na otvorenim sjednicama, a 43 puta na zatvorenim zasjedanjima.

Prema podacima neprofitnoj organizaciji Security Council Report veto su najčešće koristili Sovjetski Savez i njegova sljednica Rusija, ukupno 143 puta. Slijede Sjedinjene Države koje su veto koristile više od 80 puta.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!