14:11 / 16.05.2018.

Autor: I.B./Hina

OPCW: u napadu u Siriji u veljači najvjerojatnije korišten klorin

-

-

Foto: - / -

Do sada je u sirijskom sedmogodišnjem građanskom ratu zabilježeno više napada kemijskim oružjem.
Misija za utvrđivanje činjenica Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) priopćila je da je u veljači u napadu na sjeverozapadni sirijski grad Saraqib, u provinciji idlib, najvjerojatnije korišten plin klorin.

OPCW pojašnjava da su pronađena "dva cilindra" za koje je utvrđeno da su sadržavala klorin, a misija se poziva i na očevice i medicinske dokaze o "neuobičajenoj prisutnosti klorina u lokalnom okolišu".

"Misija OPCW-a u Siriji je utvrdila da je iz cilindara, mehaničkim putem, ispušten klorin u Al Talilu, predgrađu Saraqiba", stoji u priopćenju te organizacije. OPCW nema mandat utvrđivanja krivnje za napad u Saraqibu, koji se nalazi na teritoriju pod kontrolom pobunjenika u pokrajini Idlib.

Sirijska organizacija za civilnu zaštitu, Bijele kacige, odmah je u veljači izvijestila o napadu klorinom.

Do sada je u sirijskom sedmogodišnjem građanskom ratu zabilježeno više napada kemijskim oružjem.

Aktivisti i oporba opetovano optužuju vladu za korištenje kemijskog oružja protiv svojih protivnika, no režim u Damasku odbacuje te navode i tvrdi da je OPCW-u 2014. predao cijeli arsenal kemijskog oružja.

Prošli mjesec su stručnjaci OPCW-a posjetili sirijski grad Dumu, u samom predgrađu Damaska i poprištu navodnog kemijskog napada, gdje su uzeli uzorke za analizu. Tada je, 4. travnja, u Dumi koji je još uvijek bio pod kontrolom pobunjenika, u napadu vladinih snaga poginulo najmanje 40 ljudi.
Sumnje da je u tom napadu upotrebljeno kemijsko oružje navele su SAD, Francusku i Veliku Britaniju da tjedan dana kasnije pokrenu zajedničke zračne udare na vladina postrojenja u Siriji.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!