Opljačkan ruski "supertajni avion za sudnji dan', policija traga za počiniteljima

09.12.2020.

17:06

Autor: T.V./HRT/Hina

default error photo
Ruska policija traga za lopovima koji su ukrali tehničku opremu iz supertajnog vojnog zrakoplova poznatog kao "avion za sudnji dan", osmišljenog za nuklearni rat.
Ruska policija traga za lopovima koji su ukrali tehničku opremu iz supertajnog vojnog zrakoplova poznatog kao "avion za sudnji dan", osmišljenog za nuklearni rat. Krađa otvara pitanja o sigurnosti ruskih vojnih postrojenja.

Iljušin Il-80, koji nosi NATO-ovo ime Maxdome, četveromotorna je leteća tvrđava sa širokim tijelom, dizajnirana da djeluje kao specijalizirano vojno zračno zapovjedno mjesto (ACP). U pitanju je vrlo rijetki zrakoplov, samo su četiri u službi, i opremljen je za preživljavanje nuklearnog rata. Ovaj tzv. "avion za sudnji dan" omogućava predsjedniku Vladimiru Putinu čak i lansiranje nuklearnih projektila dok se nalazi u njemu.

Krađu su ranije ovoga tjedna otkrili ruski mediji koji prenose da su tragovi provale prošli petak uočeni na teretnom dijelu aviona i da su odnesena 32 elektronička uređaja.

Policija u južnoj regiji Rostovu izvijestila je da se zrakoplov nalazio na aerodromu u gradu Taganrogu, ali nije navela o kakvim se uređajima radi, osim da su vrijedni oko 13.600 dolara. Ruski vojni stručnjaci nagađaju da su ukradeni jer sadrže plemenite metale, poput zlata i platine.

Ruska novinska agencija Ren.TV kaže da se 12 osoba ispituje zbog krađe, među njima i šef operacija, kao i inženjeri i zrakoplovni tehničari zrakoplovnog znanstveno-tehničkog kompleksa Taganrog (TANTK). 

- Policija je s njima obavila razgovore, uzeti su im otisci prstiju. Uz to, policija je dobila popis ostalih zaposlenika, uključujući one koji su bili na dužnosti na dan pljačke, rekao je jedan izvor novinskoj agenciji.

Incident se dogodio u vrijeme kada predsjednik Vladimir Putin upumpava goleme novce u rusku vojsku, uslijed najlošijih odnosa sa Zapadom od kraja Hladnog rata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!