15:45 / 06.10.2020.

Autor: Hina

Oporba u BiH optužuje Hrvatsku i Srbiju za namještanje lokalnih izbora

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Izborno povjerenstvo je dobio neuobičajeno veliki broj prijava birača koji žive u inozemstvu i žele glasati ondje ili dopisnim putem.
Čelnici najveće oporbene stranke i član državnog izbornog povjerenstva u BiH optužili su u utorak Hrvatsku i Srbiju da pokušavaju namjestiti rezultate predstojećih lokalnih izbora u BiH, pomažući sumnjive registracije birača za glasanje iz inozemstva.

Izbori bi se trebali održati 15. studenog, a izborno povjerenstvo je dobio neuobičajeno veliki broj prijava birača koji žive u inozemstvu i žele glasati ondje ili dopisnim putem. Najviše ih je iz Hrvatske i Srbije.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić rekao je u utorak kako vjeruje da su u pokušaje izbornih prijevara umiješane obavještajne službe susjednih zemalja.

Slično smatra i član izbornog povjerenstva Suad Arnautović.

- Imam opravdane sumnje da se radi o organiziranom zločinačkom pothvatu, ali ne samo individualaca nego čak i nekih službi susjednih zemalja, kazao je Arnautović za TV Federacije BiH.

Prema evidenciji povjerenstva, na popisu registriranih birača za glasanje iz inozemstva je 101.000 osoba, a zbog različitih nepravilnosti odbijeno je gotovo 28 tisuća zahtjeva za upis.

Tijekom provjera su otkriveni brojni slučajevi u kojima su birači koji žive u BiH prijavljeni za glasanje u inozemstvu tako da je netko zlorabio njihove osobne podatke i krivotvorio potpise. Iz povjerenstva su takve slučajeve prijavili Državnoj agenciji za istrage i zaštitu.

Također se pokazalo da su neki birači i na popisu za glasanje u inozemstvu i u BiH, pa postoji mogućnost da glasaju dvaput.

Nikšić smatra da je veliki broj prijava iz Hrvatske i Srbije povezan s potporama tamošnjih vlasti njihovim političkim favoritima u BiH, HDZ-u Dragana Čovića i Savezu nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika.

- Pobjedama u BiH hvalili su se Plenković i Vučić. Oni sad vraćaju dug, ustvrdio je Nikšić na konferenciji za noivnare.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!